Практики в Китай срещу вирусите

Пчеларската намеса може да бъде решаваща за предотвратяване на заболявания

По материали на ФАО
Вирусите на медоносните пчели са важна заплаха за здравето на пчелите. Въпреки това, няма ефективни средства за предотвратяване и контрол на вирусите на медоносните пчели. Във връзка с правилното управление и контрол на Varroa, подходящата топлоизолация на кошера и поддържането на пчелния кошер сух и изолиран може да намали избухването и развитието на вирусни заболявания. Този информационен лист обяснява как простите основни практики за управление на пчеларството могат да предотвратят и контролират вирусите на медоносните пчели (Apis mellifera и Apis cerana).
Описание
Тази технология обяснява как лесно да се предотвратяват и контролират вирусите на медоносните пчели (Apis mellifera и Apis cerana) чрез използване на техники за управление на пчеларството, като например защита на пчелните кошери от ниски температури и влажност, два фактора, които могат да повлияят на избухването на вирусни заболявания.
Ще представим няколко прости техники, които могат да помогнат на пчеларя да увеличи максимално силата и здравето на пчелното семейство.

  1. Предотвратяване и контрол на пчелните вируси на A. Mellifera (Европейската медоносна пчела)
    Сред досега идентифицираните 72 вируса в Apis mellifera, със сигурност най-малко пет от тях играят важна роля и представляват смъртоносна заплаха за медоносните пчели: вирусът с деформирано крило (DWV), вирусът на черната кралица (BQCV), израелската вирус (IAPV), вирусът на sacbrood (SBV), вирусът на острата парализа на пчелите (ABPV) и вирусът на хронична парализа на пчелите (CBPV). Описаните тук практики за управление могат да предотвратят и/или намалят DWV, IAPV и CBPV. Специално за DWV и за IAPV обаче, правилното третиране на Varroa destructor, инхибиращо развитието на акарите в колонията и тяхното видимо въздействие на вароата (напр. наличие на паразити върху възрастни пчели) също са предпоставка за правилна профилактика на вируса.
    Описаните тук практики имат за цел да намалят въздействието на ниските температури и влажност върху колониите.
    1.1 Основните материали
    Топлоизолацията на кошерите може да осигури известна защита на колониите срещу студени и влажни метеорологични условия. За външна изолация на кошерите могат да се използват сено, дунапрен, памук, текстил от плат или подобни материали За засенчване или поддържане на пчелните кошери сухи са налични няколко материала, като дърво и импрегнирана хартия.
    1.2 Кога трябва да използваме такива мерки за предотвратяване и контрол на вирусите на медоносните пчели
    CBPV обикновено се появява през пролетта и се характеризира със следните признаци при възрастните пчели: треперене на крилата и телата, подут корем, невъзможност за летене, пълзене по земята и нагоре по трева пред входа на кошера, „черни разбойници“ (безкосмени – по този начин изглеждат по-малки, по-тъмни, мазни, лъскави пчели), които умират в рамките на пет или шест дни пред колонията. DWV и IAPV често се появяват в края на есента и се характеризират с малформация, особено на крилата и парализа. Всички споменати тук вирози се предизвикват от лоши метеорологични условия с висока влажност и внезапни спадове на температурата.
    За да предотврати и контролира тези вирусни заболявания в райони с четири сезона, пчеларят трябва да следи прогнозата за времето и да предприема следните действия:
  2. Ако температурите се понижат с 3-6 градуса по Целзий: поставете памучен текстил за изолация вътре в капака на кошера.
  3. Ако температурата се понижи с 8-10 градуса по Целзий, направете втората стъпка; вземете сено или пяна или друг подобен материал, за да увиете целия кошер.
  4. Уверете се, че задната част на кошера е малко по-висока от предната (входа на кошера), така че водата, която може да е влязла в кошера, да изтича. За това могат да се използват тухли или малки камъни.
    За регионите с тропичен или субтропичен климат, за да се помогне на пчелите с термичното регулиране на кошера, може да се постави чиния с вода, снабдена с камъни или друг плаващ материал (например части от дърво или полистирол), за да се избегне удавянето на пчелите. кошер. Пчеларят трябва да гарантира, че кошерите имат достатъчно чиста вода през цялото време.
    За райони с висока влажност кошерите трябва да се поставят на стойки, издигнати най-малко на 10 см от земята.
    Обикновено от пчеларите са необходими големи усилия и постоянна мониторингова дейност, за да извършат оптимален контрол на вароата, намалявайки честотата на вирозата. За да се поддържа нивото на заразяване с вароата под нивата на безопасност за предотвратяване на вирозата, предлагаме да се прекъсне снасянето на яйцата на майката поне веднъж или, още по-добре, два пъти годишно, така че жизненият цикъл на вароата да бъде прекъснат. Акарицидно лечение се прилага преди пролетното размножаване, а втори път в края на лятото.
    Добра практика е кошерите да се дезинфекцират или стерилизират под слънцето или с огън в началото на всяка пролет, преди да се заселят с нови рояци или семейства.
    (ПиК)

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X