Топлото и влажно време след пролетта донесе на любителите градинари не само радост от дългоочакваното затопляне, но и проблеми с гъбни болести по културите, които активно се разпространяват в такива условия. Затова ръждата по чесънае често явление. Но как да постъпим, акозабележим по листата на културата подозрителни петна?
Ржъждата по чесъна сепричинява от патогенната гъба Puccinia allii, която освен чесъна, атакувамного други зеленчукови култури – салати, бобови, не щади ягодоплоднитехрасти, цветя и плодни дървета.
Спорите на гъбата се разпространяватс вятъра, затова болестта леко се пренася от болнина здрави растения.
Да се разпознае ръждата по чесъна не е никак трудно. Листата се покриват с жълто-оранжеви пустули, след коетозапочват даизсъхват.
Какво трябва да предприемем в такъв случай?
Ако болестта се е появила в началото на сезона, можем дазагубим цялата реколта, защото при изсъхване на формиращата се луковица не получавахранителни вещества и нейното качество и размер ще бъдат далече от желания резултат.
Мерките по спасяване на чесъна от ръждата в началото на сезона включват пълноизрязване на заразените листа и пръскане на лехите с чесън сбордолезов разтвор. След това за да намалите стреса и да подсилите формирането на луковиците с хранителни вещества, напръскайте с комплексен листен тор, съдържащ азот и микроелементи в хелатна форма.
Ако има напълно изсъхнали от заболяването растения те трябва да се премахнат.