Италия обяви бедствено положение заради сушата. Регионите искат пренасочване на пари от ПВУ за изграждане на водохранилища.

В богатата на води Италия обсъждат режим на водата. Подаването на поливната вода да бъде намалено с още 20%, а за битови нужди да бъде спирана през нощта.

Лацио днес обяви състояние на природно бедствие, а от северна Италия настояват обявяване на извънредно положение, за да се задействат разпоредбите, даващи предимство при използването на водите за храна и селското стопанство. Така се избягват искове за обезщетение за пропуснати печалби от фирмите производители на енергия.

Правителството заяви, че е готово да удовлетвори исканията на регионите.

Регионите изискват също част от средствата по Плана за възстановяване и развитие, за да бъдат изградени с тях мащабна мрежа от малки резервоари в които да се насочва и съхранява дъждовна вода.

Първоначалните оценки за ечемик и пшеница показват спад на добива до 30%. Именно поради липсата на вода някои земеделци са решили да спрат сеитбата на вторите култури.

Това е положението почти навсякъде в страната – от 10% до 40% по-ниски добиви на ечемик, пшеница, царевица, слънчоглед, грозде, бобови култури. Още по-тежко е положението при плодовете.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X