Антиоксиданти за прасетата

Вкусови добавки

Използват се за подобряване вкусовите качества на дажбите. Вкусовите вещества позволяват да се постигне по-ранно приучване на малките прасета за приемане на твърда храна, с което се съдейства за успешното прилагане на ранното отбиване. При подрастващите чрез вкусовите добавки прасетата консумират по-големи количества фураж, растат по-добре и са по-устойчиви на заболявания. Използват се глюкоза, захар, анасон, мента, копър, различни есенции (ябълкова, лимонова, шоколадова и др.).

Рибено масло

То е предпазно и лечебно средство против различни болести при отглеждането на прасета. Съдържа много витамин А, който поощрява растежа, и витамин Д, който действа срещу омекване на костите и рахит. Дава се по 10-15 г дневно на бозайничетата през първия месец и до 30 г на подрастващите и нерезите.

Да се избягва рибеното масло при угояване, защото сланината придобива жълт цвят. Тогава може да се дава алфа токоферол – витамин Е.

Може да използвате дефектни яйца – счупените, със светъл жълтък, яйца без черупка, малки яйца от ранното пронасяне на ярките или неспазване на режима на хранене и осветление от високопродуктивните хибриди, с неправилна форма на черупката, с двойни черупки или неравномерно отслояване на калций върху черупката.

Мазнини в дажбите на прасетата

Прибавят се предимно в смески, богати на ечемик и пшеница за подобряване на енергийната им хранителност и вкусови качества.

Използват се свинска мас, говежда и овча лой, а също и екарисажни и растителни мазнини. Мазнините подмагат по-доброто усвояване на мастноразтворимите витамини. Освен това намаляват разпрашването на смеските.

Да се изключват гранясалите мазнини.

Дървени въглища потив диария

Примесват се във фуража, защото те не се ядат охотно от прасетата. Затова трябва да се дават само когато животните имат разстройство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини