Български тарикатлъци по Стратегическия план за земеделие

Диана Ванчева

И български браншови организации имат вече директна комуникация с Европейската комисия и ще проводят лично до агрокомисаря Войчеховски своите предложения относно българския Стратегически план.

Това стана ясно от казаното от Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“ на пресконференция след земеделски форум на браншови организации в Старозагорски минерални бани.

Според него за животновъдния сектор у нас не е имало никаква чуваемост от страна на МЗм, а от дадените 32 предложения в Структурния план не е отразено нито едно, което ги е накарало да идат на лична среща с комисаря в Брюксел.

Заради пълната липса на комуникация с българската администрация, браншовите организации се събраха в луксозен хотел в Старозагорски минерални бани, където решиха, че след още една-втора среща /на 20 юли/, ще излязат с общ докумен до ЕК за ОСП 2023-2027, заяви Стоян Чуканов, председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

В тази ситуация сме принудени да се оправяме сами, казва Бойко Синапов, след като 3 месеца не сме имали никаква комуникация нито с аграрното министерство, нито с фонд „Земеделие“.

Пенка Христова, която е почетен председател на Съюза на животновъдите, заяви, че те искат няколко конкретни неща. Настояват малките и средни предприятия да не се облагат с данъци и да не им се търси стокооборот, да не им се изисква и да доказват с фактури реализацията на продукцията при обвързаното подпомагане. А освен това референтният период за животните да не бъде придружен с изискването за задържане на 70% от стоката. Директни плащания трябва да има за животните от всички възрасти, смята тя. Имат искане и за данъчни облекчения за земеделските производители и наетите лица в стопанствата.

Организациите от форума ще настояват за среща с МЗм, защото са разтревожени от безконтролния внос от Украйна на зърно, олио и фуражи.

Стратегическият план ще остане пожелателен, ако останем без парламент и не се промени Законът за подпомагане на земеделските производители, твърди пък Стоян Чуканов, който се опасява, че нямат никаква яснота как ще се изразходват милиардите левове от ЕС и кой ще ги разпределя. Той изказва опасения, че по екологичните схеми в Стратегическия план за поддържане на екологичната инфраструктура, отново ще се прокраднат т.нар. чертожници, които ще получават незаслужени субсидии.

Според него сега е дошла „перфектната буря за спекулата“, защото нашето хубаво зърно ще бъде изнесено, а какво ще остане в страната, не се знае… Чуканов смята, че няма как нашите фермери да работят без равен старт с останалите си европейски колеги, като гръцките фермери например.

По този повод Бойко Синапов пусна в пространството сензационна новина – в Брюксел научил, че още през 2016 г. България е имала възможност и право да поиска субсидиите у нас да се изравнят с останалите страни, но никой в МЗм не е взел мерки това да стане.

Бюджетът за аграрната администрация у нас е огромен, а тя не помага с нищо на сектора, а го държи в пълна изолация, каза Христова. Според нея именно тази администрация е заложила в Стратегическия план неща, които животновъдите не могат да изпълнят, като изискването за биогаз от оборски тор, например. „Ще ни карат да правим инвестиции за обработка на едни лайна, ние не можем да инвестираме в това, а хората ни още не знаят какво ги очаква във фермите“, каза тя.

Сега трябва да въздействаме, за да се чуят предложенията ни, иначе „…последният да загаси лампата“, заключи Чуканов.

…В същия ден, днес, се проведе и онлаин заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., посветено на общинските мерки, но в дневния ред бе включена и точка за обсъждане на забележките на ЕК по Стратегическия план.

Браншовите организации, които участват в мониторинговия комитет, трябваше да представят своите позиции и становища по бележките на ЕК. За разлика от своите колеги от форума в Стара Загора, те няма да ги носят лично в Брюксел на комисаря.

Но така циркът на 11 юли стана пълен, да ме извинява цирковото изкуство за сравнението.

На арената чергата продължава да се тегли от всички страни, което години наред умело се използва от държавната аграрна администрация в МЗм, която продължава да си работи по старому. Тя и сега не позволи публичност и прозрачност за решенията, които ще се изпълняват с европейските милиарди на европейския данъкоплатец.

Защо тогава да се чудим, че селското ни стопанство е на този хал и фермерите ни са най-ощетени. Подобна разединена и разбита дружина планина не повдига. Интересно е само докога ще успяваме да заблуждаваме ЕК, че тук има дебат и общността на земеделците има думата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X