Земеделци притеснени от безконтролния внос на украинско зърно, готвят блокади на границата

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се готви за протести, съобщи за медиите председателят й Костадин Костадинов. Причината е неконтролираният внос на зърно от Украйна, който подбива цената на родното производство. Агробизнесът смята, че в страната влиза некачествено зърно, а на границата не се упражнява никакъв фитосанитарен контрол.

„В България влиза непроверена пшеница, ечемик и слънчоглед. От тях се произвеждат фуражи, с които се хранят животните, произвежда се олио. Вие виждате украинските тирове пред маслодобивната компания в Добрич, така е и пред други бази. Тази стока кой я е проверил? Минала ли е фитосанитарен контрол? Ние имаме информация за заразен с болест вносен слънчоглед. Чакаме всеки момент държавата да предприеме действия. Ако няма такива, ние ще протестираме“, заяви Костадинов пред ПроНюз Добрич.

Той допълни, че от НАЗ са уведомили българските евродепутати за проблема с молба да го поставят пред ЕП. Асоциацията вече няколко пъти се е обръщала към Министерството на земеделието, но досега никой не е реагирал.

УС на НАЗ ще вземе решение за конкретни стъпки през следващата седмица, ако дотогава държавата не предприеме нещо. Агробизнесът смята да блокира чуждите тирове на КПП-ата и пред базите – складове, зърнохранилища, фуражни заводи, маслопреработватели.

„В Румъния и Полша тези товари минават транзит, но не и в България. Първо се подбива цената на зърното, от което страдат нашите зърнопроизводители, второ – олиото, фуражите и др. продукти от това зърно излизат като произведени в ЕС, по европейските изисквания, което не е така. Този внос на зърно излиза с около 30% по-евтин. Слънчогледът например беше на цена 1 800 лв/т. След тези процеси падна на 1080 лв/т. Вносът е една по-евтина стока, произведена с горива, торове, препарати на по-ниски цени, но в момента се срива зърнопроизводството в цяла Северна България. Самите украинци протестират за безконтролния износ на зърно оттам, защото може да се окаже, че през зимата ще останат без зърно“, посочи Костадинов.

“Ние се занимаваме със Стратегически планове, Зелени сделки и какви ли не глупости, че неприятелите по растенията и гризачите трябва да умират усмихнати, да използваме щадящи препарати, одобрени от ЕС. В същото време говорим за нерегламентиран внос на препарати от Турция, а вноса от Украйна е същият. Абсолютно същият.

Украйна не е в ЕС, тя не спазва правилата за производство, които важат в Съюза. Това зърно влиза на европейския пазар и застрашава здравето на потребителите на ЕС. Къде е агенция “Митници”? Бъде е БАБХ? Къде са проверките? Няма ги. Това значи, че няма държава. В момента работим в такова положение на бездържавие, на безконтрол”, каза Костадинов.

На Комисията по земеделие, земеделският министър в оставка Иван Иванов също коментира темата с думите:

“Проверките на вноса и документацията се извършва от агенция “Митници”, тъй като е внос от трета страна, през тях минава цялата информация за обемите и количествата, които влизат”.

Производителите вече говорят за болести, които до момента ги е нямало у нас.

“Болестите се внасят сега със семената, защото те се изсипват в български бази, претоварват се, заминават или се преработват там, където утре ще дойде българския слънчоглед, ако изобщо го купят, заради по-евтиния внос.

Отделно товарят се камиони, карат се във фуражни комбинати, където се преработват и влизат директно във фуражите. Някой контролира ли това? Оттам фуражите са директно при животните. И после ако стане нещо кой ще е виновен? Българските зърнопроизводители, които са дали такова зърно”, категоричен е Костадинов.

Фермерите са недоволни най-вече заради натиска на пазара, който се осъществява не от друг, а от местни търговци.

“Трябва да има контрол от държавата. Откъде да знаем какво карат като не ги проверяваме тези камиони – зърно ли, наркотици ли? Нека някой да каже. Не може министърът да казва: “от ЕК ни казаха да не ги проверяваме”. Няма такова нещо! Полша се възпротиви! Румъния също!”, добави председателят на НАЗ.

Вносът на зърното притеснява изключително фермерите.

„Евтиният внос ще убие родното производство и ще консумираме стока, на която не знаем съдържанието, коментира във Фейсбук Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителит . Децата ни ще консумират храна без държавата да е проверила какво точно влиза от Украйна. Отделно, че тово обрича българските зърнопроизводители на фалит. През 2021 г. българските зърнопроизводители са изплатили 2 500 000 000 лева ренти! Два милиарда и половин лева!Първото, което няма да се плати при фалит са рентите. Вече съм виждала достатъчно фалирали колеги, за да знам, че това остава в графата несъбираеми…“

Гласът на земеделеца попита МЗм, разполага ли с данни колко украинско зърно – пшеница, царевица и слънчоглед, влиза в България и  по какви канали? Осъществява ли се фитосанитарен контрол върху влизащите количества и дали част от тях остават на територията на страната? От МЗм ни отговориха, че това е извън техните компетенции и посъветва да се обърнем към Агенция „Митници“. Отговор от тях все още не сме получили.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X