След кои култури да сеем рапицата?

Рапицата екапризно растение и се влияе много от това след каква култура ще се отглежда. Затова предшествениците заемат особено място в сеитбооборота при маслодайната култура. От тях до голяма степен зависи добива и качеството на рапицата, както и фитосанитарното й състояние.

Добри предшественици на рапицата са културите, които рано освобождават полето: едногодишни треви за зелен фураж, многогодишни треви след първия откос, рано прибрани зърнени култури, ранни картофи, сеитбооборот с многогодишни треви. В условия, при които прибирането на зърнените предшественици за рапица забавят нейната сеитба, е необходимо да се предвиди внасянето на 3-4 кг/дка азот в активно вещество.

Рапицата не трябва да се сее след кръстоцветни култури. Нежелателно е отглеждането близо един до друг семепроизводни посеви с рапица и детелина, тъй като периодът на цъфтеж на тези култури съвпада, и насекомите-опрашители са по-склонни да посещават рапичните цветове.

Зимната рапица трябва да се разполага след предшественици, които изключват такова опасно заболяване на растенията, като некроза по шийката. Понякога, когато не са предприети необходимите мерки за отглеждане на културата, болестта е способна да унищожи целия посев. Тя се появява при разполагане на рапица след рапица, слънчоглед, цвекло, зеле, други кръстоцветни култури, които имат общ с рапицата вредител — нематода.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X