В кои случаи теренните проверки могат да бъдат повторени

При установяване на грешка в тях трябва да се направи коригиращ протокол, който да се връчи на фермера

Диана Ванчева

Започнаха теренните проверки по подадените заявления от фермерите за кампания 2022.

Контролът ще стартира с посещения на място на декларираните площи и животни по схемите и мерките по директни плащания, казаха от фонд „Земеделие“.

Специалисти от там уточниха, че и тази година, както миналата, контрол ще се извършва съгласно разпоредбите и критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане, които са познати на стопаните.

При проверка за обвързаните подпомагания при плодове и зеленчуци ще се измерва площта на декларираните парцели и ще се установява наличието на заявената култура. Ще се констатира и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на нормативно определените добиви.

При животновъдите ще се проверява идентификацията и регистрацията на животните.

Ревизията за кръстосано съответствие обхваща цялото стопанство на кандидата, напомнят експертите, по отношение на спазването на законоустановените изисквания и националните стандарти.

Важно е фермерите да знаят, че след приключване на проверката на място ще им издаде контролен лист, който ще се намира в профила им Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“.  Когато са констатирани несъответствия, листът трябва да бъде изпратен на кандидата на хартиен носител.

С наредбата за критериите за допустимост за подпомагане на земеделските площи по схеми и мерки за плащане на площ се регулира допустимостта както на  земеделските площи, така и за допустимите за подпомагане елементи на заобикалящата среда в тях.

От ДФЗ напомнят, че критериите и условията за допустимост важат за подпомагане на земеделските стопани по следните схеми и мерки за плащане на площ: схемите за директни плащания на площ, схемата за преходна национална помощ за земеделска земя на хектар, мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г.; мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014 – 2020 г.; мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и плащания по Рамкова директива за водите“ от ПРСР 2014 – 2020 г.; мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

Според инспекторите много често възникват спорове, грешки и недоразумения между проверяващите и стопаните относно постоянно затревените площи. За тях е редно да се знае, че те могат да бъдат постоянни пасища за паша на животни – площи с плътна тревна покривка, които се ползват за паша; ливади за косене – площи с плътна тревна покривка, които се ползват за добив на сено/сенаж чрез косене.

А при трайните насаждения, за да получат подпомагане, се изисква наличие на най-малко 70 % от растенията в парцела след изключване на неподходящите за подпомагане площи.

Всяка година при проверките се установяват и временно неподходящи за подпомагане  земеделски площи или части от тях, за които също се водят спорове и се пишат възражения. За такива площи се смятат от проверяващите тези, в които за календарната година се установи, че са изоставени, няма данни за земеделска дейност и за производство на продукция. Те могат да бъдат приведени в състояние, годно за подпомагане чрез земеделски мероприятия и почистване – премахване на камъни, дървесна, храстовидна и друга нежелана растителност.

Що се отнася до елементите на заобикалящата среда, те могат да бъдат линейни – живи плетове/дървета в редица – редици от дървета, храсти или комбинация от двете; каменни стени – направени от човека структури от камъни или тухли; синори (полски граници), върху които не се произвежда земеделска продукция; тераси;  канавки за целите на напояването или отводняването; буферни ивици по протежението на водни басейни. Те се включват в слоя на площите, допустими за подпомагане“, когато тяхната ширина не надхвърля 2 м, с изключение на елементите, които подлежат на опазване съгласно националните стандарти.

Освен това могат да бъдат и полски горички – дървета/храсти в група със застъпващи се корони; единични дървета, позволяващи земеделска дейност спрямо начина на трайно ползване на парцела. Те също се включват в допустимия слой, но  когато са с площ не повече от 100 кв. м.

Земеделски площи, които попадат във физически блокове с начин на трайно ползване „Пасища, мери и ливади“, в т. ч. „Естествени пасища и ливади“, „Горски ливади и пасища“ и „Смесено земеползване“ са допустими за подпомагане по мярка 10, по направлението за възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“, когато попадат в териториалния обхват на направлението и не повече от 25% от площта на парцела е заета от мозаечно разположени дървета, храсти, скали и други.

Пасищата по мярка 10, в направлението за традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм) са допустими за подпомагане с цялата си площ, независимо от процента налични върху тях дървесна или храстовидна растителност, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени.

Постоянно затревени площи, които попадат във физически блок с начин на трайно ползване: „Пасища, мери и ливади“, в т. ч. „Естествени пасища и ливади“ и „Горски ливади и пасища“ и „Смесено земеползване“, са допустими за подпомагане по мярка 12  за плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите,  когато попадат в териториалния обхват на мярката и не повече от 25 % от площта на парцела е заета от мозаечно разположени дървета, храсти, скали и други трайно неподходящи за подпомагане площи, които са с единична площ под 100 кв. м.

За сведение на фермерите

При констатирани от Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“- ДПИЗП в МЗм  несъответствия или нелогичност на данните в даден протокол или на  цифрови географски данни за конкретна проверка,  или при грешка в протокол,  той се коригира.

При допусната грешка в теренна проверка, тя трябва да се извърши повторно и да се издаде коригиращ протокол на фермера.

Служителите от дирекцията имат право при необходимост да предлагат или извършват и  контролни проверки на вече проверени и протоколирани физически блокове. Това обаче трябва да стане с  отделна заповед на министъра.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X