Министър Иванов: През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лева и така се изравняваме с останалите европейски страни

„През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лв. и така се изравняваме с останалите европейски страни“. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той посочи, че това безпрецедентно финансиране, заедно с мерките за стриктен контрол на границата, дава глътка въздух на сектора.

Министърът припомни, че през първото полугодие земеделските стопани получиха 143,5 млн. лв. компенсации заради COVID кризата, а заедно с предвидените за второто полугодие 600 млн. лв. европейски и национални средства помощта за годината ще надмине 700 млн. лв. От тези средства за чувствителните сектори като растениевъдство и животновъдство са предвидени 450 млн. лв., като различните мерки за подпомагане ще бъдат обвързани с производството, каза министър Иванов. Той съобщи, че предстои да бъде увеличен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до максималния лимит от 62 000 евро.

„Реколтата от пшеница е добра. До четвъртък следобед от 12 млн. дка в складовете са прибрани над 3 млн. т“, каза министърът и допълни, че ще се доближим до реколатата от миналата година.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът съобщи, че по данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6 хил. т пшеница и 1300 т ечемик, като започват проверки по сигнала от НАЗ. Министърът посочи, че с решение на ЕК вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен контрол, заради риска от недостиг в някои страни членки. „Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че определени вещества не отговарят на стандартите, това зърно ще бъде подложено на санкции и унищожено“, заяви категорично министър Иванов.

„Нашата основна цел е да осигурим качествен хляб на цената, която очакват българските граждани“, каза земеделският министър и посочи, че вече е в сила мярката за нулев ДДС на хляба и брашното.

За засиления контрол при вноса на храни през ГКПП „Капитан Андреево“ министър Иван Иванов коментира, че в последните 10 години не са правени такива проверки. В резултат от действията на държавата миналата седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди. След предприетите действия от държавата до края на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очаква допълнителни приходи от 25 млн. лв. за второто полугодие.

Във връзка с темата за съставянето на кабинет д-р Иван Иванов заяви, че е важно „да не ходим на избори и да не хвърляме държавата в хаос“, тъй като липсата на парламент ще забави приемането на законодателството, необходимо за старта на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., по който предстои усвояването на 16 млрд. лв. Отделно без законодателен орган ще се забави и законодателството, свързано с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министърът допълни, че държавата е предприела мерки да имаме конкурентоспособен и жизненоспособен земеделски сектор. „За нас е важно да има стабилна държава и предвидимост. Въпросът е да се управлява, да се виждат резултатите и да не се краде“, каза в заключение министърът на земеделието. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X