Страх и алчност на глобалните пазари на пшеница

Каква е причината за безпрецедентните скокове на цените на пшеницата тази година, разказва германски експерт анализатор.

В статия на портала Agrarheute.com д-р Олаф Зинке, експерт по търговия със зърно, съобщава, че германската пшеница се е превърнала в бестселър на вътрешния пазар на ЕС, а обемите на предварително продадената пшеница от новата реколта са необичайно големи.

„Пшеницата от Европейския съюз има силно търсене на световните пазари в началото на прибирането на реколта 2022/23 г., което отново доведе до рязко увеличение на цените на вътрешния пазар на ЕС след скорошния срив. Олаф Зинке пише. – Причините са голямото търсене от страните вносителки и слабите реколти в Европа заради климатичните условия. Германската пшеница е бестселър. Друга причина е силно ограниченият украински износ и очакваната малка реколта в тази страна.

През втората половина на по-миналата седмица цените на пшеницата от новата реколта на европейския фючърсен пазар скочиха с 31,50 евро до малко под 358 евро за тон, след като паднаха рязко до 332 евро за тон. Само в петък цените се повишиха с близо 19 евро за тон. И в предпазарната търговия през новата седмица изглежда, че цените на пшеницата ще продължат бурния си ръст.

Цените на пшеницата на фючърсния пазар в Чикаго се повишиха с 87 цента, или 11%, до 891 цента за бушел в края на миналата седмица. На 11 юли цената на пшеницата в САЩ отново се повиши с 19 цента в предпазарната търговия малко под 911 цента за бушел. Това е 13% повече за три дни! И европейските листвания ще последват примера.“

Никога не е имало толкова екстремни колебания в цените, колкото сега, дори когато пазарите реагираха почти истерично на новините по време на пандемичната криза.

„Страхът и алчността са доминиращите емоции на стоковите борси и те са основните двигатели на масивни превишавания на цените, до скандални върхове, както и до неоправдани спадове“, отбеляза анализаторът на фондовия пазар Майкъл С. Кисинг в скорошен анализ на тенденциите, които в момента доминират на фондовите пазари.

„Нашата еволюционна обусловеност кара хората да сме склонни да възприемаме негативните много повече от положителните неща“, обяснява той драматичните и не непременно фундаментално оправдани скокове на цените.

Големите вносители започнаха да купуват след спад на цените по-миналата седмица, след като всички разбраха, че през новия сезон  спешно са необходими алтернативи на продължаващото прекъсване на украинските доставки.

Закупуването на немска пшеница от египетския държавен купувач на зърно извън обичайните търгове доказа, че европейската пшеница е необходима в Близкия изток и Африка, за да покрие търсенето в началото на новия сезон.
Анализаторите също отчитат необичайно големи обеми германска пшеница от нова реколта, предварително продадена на Иран и Северна Африка.

Френската мека пшеница се доставя, защото жътвата започна много рано и важни вносители като Алжир и Мароко имат по-малко възможности да купуват в Черноморския регион. Силното търсене на внос от Мароко след тежка суша вероятно ще доведе до транспортиране на няколкостотин хиляди тона допълнителна френска пшеница, казаха търговци.

Към 4 юли френските фермери са прибрали 14% от тазгодишната реколта от мека пшеница, според селскостопанската агенция FranceAgriMer.
Текущата прогноза за износа на Европейската комисия предполага (въпреки слабата реколта) износ на мека пшеница от 38 милиона тона през 2022/23 г. Други анализатори обаче смятат, че очакваният износ  най-вероятно ще бъде в размер на 30 милиона тона.

Русия остава силен конкурент на световния пазар на пшеница. Страната намали експортните си мита, за да увеличи продажбите на очаквана рекордна реколта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X