Борел: Износът на украинско зърно през България и Румъния е недостатъчен

Износът на зърно през България и Румъния от Украйна е недостатъчен, затова ЕС се надява тази седмица в Истанбул да бъде постигнато споразумение между Украйна и Русия по „зърнения въпрос“. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел при пристигането си на среща на външните министри на ЕС.

„Правим каквото можем, за да транспортираме зърно през линиите на солидарност през България и Румъния, но това не е достатъчно. Затова се надявам на споразумение тази седмица за деблокиране на зърното от Одеса и други украински пристанища. От това зависят животите на хиляди, не, десетки хиляди хора. Не говорим за дипломатически изгоди, това е въпрос на живот и смърт„, каза Борел, цитиран от ТАСС.

Медията подчертава, че Брюксел свежда цялата отговорност за това до блокираните от Русия украински пристанища, игнорирайки факта, че Украйна е минирала техните акватории.

На 13 юли в Истанбул се проведоха четиристранни консултации между представители на ООН, Русия, Турция и Украйна по въпроса за деблокирането на украински пристанища, от които да бъде осъществен износ на селскостопанска продукция.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза след срещата, че окончателният документ по този въпрос се планира да бъде подписан след 18 юли. 

Съгласно техническите договорености преходният процес на зърнения коридор ще се координира от ООН. Представители на трите страни ще бъдат в пристанищата, откъдето се планира износът на зърно, ще наблюдават транспортния процес директно от корабите, напускащи украинските пристанища, до влизането им в Истанбул. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X