Tонове дини съхнат на полето заради безконтролен внос, производители в готовност за протест

Цената на любеницата на борсата в Любимец рязко пада и вече достига до 25 стотинки на килограм. Производители се оплакват, че няма да успеят да покрият разходите за отглеждането им. По думите им при тази цена стотици тонове дини са оставени на полето да изсъхнат, защото се обезсмисля прибирането на реколтата. Само на берач те трябва да платят по 50 лева на тон.  Пред xnews.bg стопаните споделиха, че обмислят протест.

54-годишният Стефан Атанасов повече от 20 години отглежда със семейството си дини и домати в Любимец. На път е да се откаже и да си търси работа наесен. С всяка изминала година зеленчукопроизводителите намаляват, а прословутата любимчанска диня е на път да изчезне. “Тази година борсата е наполовина празна, да не казвам, че почти няма никой. Няма търговци, защото се изгубват и производителите в Любимец”, казва той. Главната причина за това е големият внос от трети страни.

Миналата година продажбата на дини е започнала на 40 стотинки за килограм, а кампанията е приключила на 38 стотинки за килограм. Тази година обаче от 40 стотинки за килограм преди три седмици, цената вече е паднала почти наполовина. В същото време разходите за отглеждането на продукцията са се вдигнали в пъти. Освен по-скъпите горива, цената на всички препарати за растителна защита и торове са скочили многократно. Например една торба от 50 кг амониева силитра миналата година е струвала 28 лв., а сега е 120 лв.

“Принудени сме да ходим в Турция за по-евтини препарати. Но държавата определи като криминално престъпление да внасяш оттам необходимите препарати за отглеждане на зеленчуци. Аз питам – защо тогава се внасят домати, краставици, чушки от Турция? Там с какви препарати са пръскани? И си мисля, че фитосанитарният контрол на границата, за който се шуми в последно време, не е ефективен”, недоволства Атанасов.

Заради големия внос отвън, цената на любимчанската диня пада, а търсенето е слабо. Това обрича на глад десетки зеленчукопроизводители.

“В момента на едро гръцките дини са по-евтини. Няма никакъв контрол, нашият пазар е залят с турска, иранска и каквато се сетиш диня. Много внос от трети страни, но никой не го интересува, че това подбива пазара”, смята Стефан.

Преди години той е бил организатор на протестите срещу вноса на дини от Гърция. Сега производителите отново са готови на недоволство. “Управниците не искат да ни защитят, а по-скоро да ни унищожат. Примерно аз като един обикновен земеделец, искам да внеса стоката си в Гърция, но това е почти невъзможно. Как може на гърка да му плащат 50 евроцента субсидия на килограм за диня от Европа?”, пита той.

Същата е ситуацията и с доматите. Миналата година производителите са ги продавали на по-добри цени, като в края на кампанията килограмът е бил 1,80 лв. Сега търговците ги купуват на едро за 1,30 лв., но до крайния потребител те достигат на двойно по-висока цена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X