През първите 6 месеца на годината в България са внесени 330 хил. т слънчоглед, според официални данни

 Само през първите 6 месеца на годината в България са внесени 330 хил. т слънчоглед, показват данни на Агенция „Митници“. Според неофициални данни, вносът е 800 хил. тона. Общото годишно производство на слънчогледово семе в България се оценява на около 1, 7 -1,9 млн. тона.

В последния си анализ отпреди седмица Министерството на земеделието посочва, че от лятото на миналата година досега слънчоглед не е изнасян през пристанищата във Варна и Бургас, което потенциално означава, че вносът е консумиран на вътрешния пазар, т.е. е преработен в олио и други продукти.

По данни на ресорното министерство през тази година засетите площи със слънчоглед в България са 900 хил. ха, което е с 8.9% повече спрямо миналата година.

По последни данни на Министерството на земеделието цената на тон слънчоглед без ДДС през юли 2021 г. е 1 026 лв., а към 6 юли достига до 1067 лв. Това е поскъпване с 4% за година, но поевтиняване с близо 16% спрямо първата седмица на юли.

На Софийската стокова борса цените също са отбелязали спад от 1600 лв. за тон до около 1200 лв. в момента. От ССБ не знаят дали е украински, защото български търговец го предлага, но вече чуват и за цени от 1000 лв. на тон, което ни връща на ценовите нива от предната година. В същото време себестойността на производството на новата реколта е нараснала поне 3 пъти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X