Украйна и Русия ще подпишат сделка за износ на зърно, съобщи Турция

Около 25 млн. тона зърно са блокирани в Украйна, след като войната задуши търговията по море

Споразумение за рестартиране на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, които бяха блокирани след нахлуването на Русия, ще бъде подписано в петък от представители на двете страни, според Турция, която е домакин на преговорите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъстват на подписването, според изявлението на говорителя на Ердоган. Фючърсите на пшеницата в Чикаго се понижиха след новините в четвъртък, преди да компенсират част от загубите до спад от 1,6%, докато цената на царевицата падна с 2,8%, пише Bloomberg.

Споразумението може да помогне за съживяване на търговията със зърнени култури от един от най-големите износители на пшеница, царевица и растително масло в света, като подобри глобалните доставки и помогне за облекчаване на притесненията от хранителна криза. Въпреки това, не е известно как ще бъде изпълнена сделката и дали украинските продажби могат да се върнат към нормалните си нива, докато руската инвазия продължава да бушува.

Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна, след като войната задуши търговията по море, която обикновено представлява по-голямата част от продажбите на страната на купувачи от Африка до Азия. Руските сили също са атакували инфраструктурата на пристанищата, а ниви с посеви са били унищожени по време на бойните действия, което увеличава предизвикателствата пред възобновяването на продажбите.

Съветът за национална сигурност на САЩ каза в изявление, че „ние сме обнадеждени, макар и реалистични относно перспективите за повторно отваряне на износа на селскостопански продукти от Украйна, като се има предвид как Русия блокира износа по време на войната, изостряйки глобалната продоволствена несигурност. Успехът в прекратяването на руската блокада, разбира се, ще зависи не само от това дали Русия ще се съгласи на сделка, но и от това дали Русия действително ще я приложи.“

Дискусиите за деблокирането на пристанищата продължават вече месеци, което подчертава трудностите при договарянето на условията за износ по време на войната. Миналата седмица разговорите между представители на Украйна, Русия, Турция и ООН доведоха до споразумение по технически принципи, включително създаване на звено за наблюдение в Истанбул.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в ежедневното си обръщение към нацията, че в петък „очакваме новини за нашата страна от Турция – относно деблокирането на нашите пристанища“, без да дава подробности.

Докато Турция не предостави никакви подробности за сделката в четвъртък, Украйна поиска гаранции, че руските войски няма да атакуват нейните пристанища, след като разминира подстъпите към съоръженията. А руското външно министерство по-рано говори за искане санкциите срещу руската търговия да бъдат облекчени в замяна на отваряне на пристанища.

Украйна все още доставя малко зърно, използвайки железопътни, шосейни и речни маршрути през своите съседи от Европейския съюз. Обемите обаче остават доста под нормалното си темпо и следващите реколти вече са напът, рискувайки криза в съхранението без скорошно увеличение на продажбите.

Санкции

Москва отхвърли отговорността за влошаване на продоволствената криза, като вместо това обвини ефекта от западните санкции за забавянето на собствения й износ на храни и торове и Украйна за минирането на нейните черноморски пристанища.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Вашингтон ще се съсредоточи върху търсенето на отговорност на Москва за изпълнението на споразумението.

Организацията на обединените нации и Турция работят в продължение на два месеца, за да постигнат това, което Гутериш нарече „пакетна“ сделка – за възобновяване на черноморския износ на зърно от Украйна и улесняване на руските доставки на зърно и торове.

В четвъртък Русия заяви, че последният кръг от санкции на Европейския съюз ще има „опустошителни последици“ за сигурността и части от световната икономика.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви в изявление, че 27-членният блок е предложил облекчаване на някои предишни санкции в опит да защити глобалната продоволствена сигурност и Москва се надява, че това ще създаде условия за безпрепятствен износ на зърно и торове.

ЕС не е налагал санкции върху храни или други стоки от първа необходимост, а според представители на блока няма сигнали, че санкциите застрашават по някакъв начин търговията с тези ключови продукти, дори и индиректно. Промените са за осигуряване на допълнителни гаранции, посочва представител на блока.

В четвъртък ЕС прие поредния, седми пакет от санкции, който също така включва и забрана на вноса на злато от Русия, нови търговски ограничения на ключови технологии, както и няколко корекции на предходни санкции, за да е сигурно, че не е засегнат преносът на храни и земеделска продукция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X