Цените на зърното в Русия и Украйна продължават да падат

През изминалите седем дни на международните зърнени пазари липсваха значими ценови промени. Анализатори коментират, че търговците очакват скорошното решение на въпроса за разблокиране на украинския износ. Експертите предупреждават обаче, че дори при позитивен резултат от преговорния процес е необходимо „технологично и логистично време за доставянето на физически количества до пазара”, което според тях едва ли е възможно преди започването на септември. Участниците в преговорите от страна на Украйна информират, че за подновяването на износа на зърнените товари „при спазване на всички препоръки на военноморските и въоръжените сили” се готвят три основни украински пристанищни терминала – Одеса, Южни и Черноморск.

„Ще продаваме зърно на всички и всички кораби, които следват тези препоръки, могат да идват при нас” заяви тези дни кримският татарин Рустем Умеров народен представител и активен участник в преговорите от украинска страна. Министерството на външните работи на Украйна съобщи късно в четвъртък, че в петък в Турция ще се проведе може би решаващ кръг от преговори, водени от ООН за деблокиране на износа на украинско зърно и „може да бъде подписан документ, който ще задължи страните да осигурят безопасно функциониране на експортните маршрути в Черно море“.

В Истанбул понастоящем преобладават позитивни нагласи, които вчера вечерта бяха подсилени от информации за предстоящото пристигане в турската столица на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Междувременно изкупните цени на основните зърнени култури в Украйна и Русия продължават да падат. Според украински търговски източници през последните 5-7 дни купувачите на украинска мелничарска пшеница 12,5% протеин свалиха летвата с още 5-10 долара по-надолу до $175-195/т СРТ Рени и Измаил, а за фуражна пшеница – до $160-180/т СРТ. Местните анализатори специално отбелязват, че слабото търсене от страна на вносителите, въпреки прогнозите за намаляване на производството, доведоха до значим спад в изкупните цени на ечемика в Украйна до ниво от $130-160 за тон с доставка до пристанищата Рени и Измаил, като цените на купувачите за доставка до пристанище Гургулещи в Молдова спаднаха до ЕUR 180-190 за тон, а до румънска граница – EUR 220-250 за тон DAP.

През седмицата цените на руската мелничарска пшеница с 12,5% протеин в руските черноморски пристанища под натиска на реколтната преса паднаха с нови $10-15/т до $345-360/т FOB. На 21 юли Международният съвет по зърното увеличи прогназата си за добива на пшеница в Русия от 84,7 млн.т на 85,2 млн.т, а това е с 10,2 млн.т повече в сравнение с предходния сезон и означава повторение на рекордния резултат от 2020/21 г. Руските експeрти са настроени още по-оптимистично. SovЕcon, например прогнозира добива на рекордно равнище от 90,9 млн. т, а „Русагротранс” още по-високо – 92,7 млн.т.

Жегите в Западна Европа и най-вече новата мащабна покупка на Египет рефлектираха за позитивна корекция на цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext), която вчера затвори с повишение от 10,75 евро, на равнище EUR350,75 за тон за доставка през м. септември.

Според предварителни данни на търговски източници Египетската държавна агенция за внос на продоволствени стоки GASC на 20 юли напазарува директно от големите търговски компании (без обявяване на международен търг), общото 640 хил. тона мелничарска пшеница, в това число 420 хил. тона европейска (предимно френска) пшеница и 220 хил. тона руска пшеница по цени от $403/т до $405/т CiF.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X