ПРEДИ ЕСЕННАТА КАМПАНИЯ: Продукти и технологии от Байер за успешно развитие на културите и високи добиви

Професионална среща на тема „Успешни технологии и продукти от Байер за есенната кампания на 2022 година. Запазване на азота в почвата и жизнената среда за нуждите на основната култура“ на Байер Кроп Сайанс със земеделски производители от област Велико Търново се проведе в хотел Севастократор, Арбанаси

Ася Василева
Фокусът на срещата, посетена от десетки земеделци, беше насочен към това те да получат практически предложения за есенната кампания на 2022 г. Застъпена бе една много специфична тематика, свързана с опазването на хранителните вещества в почвата и жизненото пространство за нуждите на основната култура – пшеница, ечемик, рапица. Специалистите на Байер нагледно показаха, че ненавременното извеждане на борбата с плевелите в есенници води до преки загуби за фермерите – загуби на хранителни вещества, на пространство и на влага за основните култури.
Неконтролираните навреме плевели конкурират пшеницата за азот и намаляват добивите
Радко Христов, Продуктов мениджър в Байер Кроп Сайанс България за културите пшеница и рапица, Доктор по растениевъдство, обясни защо навременният контрол върху плевелите е изключително важен за добивите от културите.

Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер Кроп Сайанс

„На срещата в Арбанаси представихме основното портфолио на Байер в есенни култури – пшеница и рапица, разказа експертът. Акцент беше поставен върху влиянието на азота през есента върху пшеницата.
Въпреки, че пшеницата не извлича толкова много азот през есента, колкото през пролетта, внесеният наесен азот, има огромно значение за залагането и формирането на добивния потенциал на културата, и разбира се, за крайния добив. Този азот не е много, но е много важен, обясни екпертът.

На срещата представихме пред земеделците анализ, който показва, че колкото повече азот слагаме през есента, толкова повече този азот се усвоява от културното растение. Но се усвоява повече и от плевелите, които не са контролирани навреме още през есента. Колкото повече плевели имаме, дори да слагаме азот през есента, той се усвоява от плевелите. Те стават по-големи като биомаса и усвояват повече. Това, от една страна пречи на растението да брати нормално, да се развие през есента добре и да заложи своя добивен потенциал, а от друга страна – голяма част от инвестицията, която земеделецът прави за този посев, се губи.

Всички знаем, че азотните торове са с много високи ценови нива. А е напълно възможно в едно заплевелено наесен поле плевелите да усвоят над 50% от азота, който сме сложили в почвата. Ако не бъдат унищожени, тези плевели „изяждат“ азота, необходим за културното растение.
Друго, което показахме е, че самият кръговрат на азота в почвата също е важно да бъде проучен, да се знае какво се случва там. При наличието на много растителни остатъци, които са бедни на азот, като пшенични, царевични, слънчогледови растителни остатъци, микроорганизмите в почвата, които нямат достатъчно азот, нямат и достатъчно енергия, за да разградят тези растителни остатъци. Тези микроорганизми, които основно са целулозоразграждащи бактерии, изразходват наличния азот в почвата, който е необходим за растенията.

Поради тази причина внасяната азотна норма през есента трябва леко да се завиши, за да могат растителните остатъци да бъдат разградени. Искам да подчертая, че този азот не се губи. Тези растителни остатъци се разграждат, микроорганизмите използват азота и в последствие го освобождават в почвата. И този азот се използва от растенията“, обясни на присъстващите земеделци Радко Христов.

Във втората част на семинара Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер Кроп Сайанс, даде решенията, които трябва да се използват в най-правилния момент, за да могат земеделците да повлияят положително върху храненето на културите през есента, както и да се постигне загубата на азота да бъде максимално ниска.

  • Това, което Байер има като предложения за справяне с плевелите в пшеница, още от момента на поникването й, е новият почвен хербицид Матено Форте. Той може да се прилага в доза 100 мл на декар за категоричен контрол на широколистните плевели в пшеница, ефемери и самосевки от рапица, които поникват малко след поникването на културата. Матено Форте в тази доза може да се използва както за запечатка, така и за ранно вегетационно приложение до фаза втори-трети лист на пшеницата. По-високите дози на Матено Форте – от 160 до 200 мл на декар дават и много добър контрол на житни плевели като райграс и ливадна власатка.
    Кога и как трябва да се използва Матено Форте?

    При посевите, които са правени в рамките на приетите технологични срокове за Северна България, а именно от 20 септември до средата на октомври, най-добрият начин за приложение на Матено Форте е ранно-вегетационно. След като стартира посевът, във фаза първи-втори лист, се прави третиране с доза от 100 мл/дка за контрол на широколистните плевели. Посевите, които бъдат засяти малко по-късно – в края на октомври и началото на ноември, при всички положения е добре да бъдат запечатани с Матено Форте. Тогава няма да има натиск на плевели от есента. През периода декември – февруари Матено Форте ще даде защита на посевите, така че през март полетата ще бъдат чисти и с добре запазен потенциал за добив.
    Обеззаразяването на семената гарантира сигурна защита
    Друго, към което специалистите на Байер насочиха вниманието на стопаните, е обеззаразяването. Проблеми като твърда и праховита главня се решават в пшеничните посеви от десетилетия. Специфични проблеми, свързани с появата на фузариум в младите пшенични посеви, фузарийно загиване на кълновете, снежна плесен, фузарийно кореново и стъблено гниене, трябва да бъдат решавани още на първата стъпка чрез обеззаразяването на семената.
    Безспорно продуктите, съдържащи протиоконазол са златен стандарт за борба с проявите на фузариум, включително и при обеззаразяването. Такива са всички продукти, които Байер предлага на българския пазар – добре познатият Ламадор, Редиго Про и най-новото ни предложение, което е от няколко години на пазара – Баритон Супер.

  • Баритон Супер е златен стандарт за борба с болестите по пшеница, които могат да се развият в ранните фази от развитието на посевите. Освен за борба с твърда и праховита главня, мрежести петна и ленточна болест при ечемика, Баритон Супер има изключително добро действие срещу фузарийно загиване на кълновете, фузарийно кореново гниене и снежна плесен.
    Баритон Супер може да се намери на българския пазар в пакети с Децис. Идеята на този пакет е, че обеззаразяваме с един висок клас продукт за борба с болести по пшеницата и във фаза втори-трети лист на посевите имаме едно третиране с Децис в доза 7,5 мл на декар, което дава категоричен контрол на неприятели като листни въшки, цикади и житни мухи. Извеждайки борбата в тези ранни фази от развитие на посева, земеделците си гарантират 80-85% чистота от проблемите, които могат да възникнат в последствие, ако не се направи контрол на неприятелите.
    Рапицата е важна част от портфолиото на земеделците
    Третият акцент от срещата беше свързан с рапица. През последните години площите с рапица намаляват в Северна България. Но за да бъдат стабилни в икономически план, фермерите трябва да залагат на няколко земеделски култури. Когато разпределят риска между 4-5 земеделски култури, при всички положения в края на стопанската година, те ще бъдат на печалба. Бедната на култури кошница може да направи така, че неуспехът на една основна култура да дръпне цялото стопанство надолу.
    Рапицата е отличен предшественик за пшеница. Добивите след рапица на пшеница през настоящата година варират на места с до 200 кг разлика. Рапицата е култура, която дава първите свежи приходи в стопанството.
    Генетиката Декалб се характеризира с изключително успешно управление на рискове, свързани с добро развитие през есента, зимоустойчивост, устойчивост на фома, устойчивост на разпукване на шушулките към момента на жътва на посевите.
    Байер надгражда чрез своята растителна защита и обеззаразяване на семената по отношение на проблеми, свързани с неприятелите през есента и развитието на болести в рапичните посеви.
    Акселерон Елит е предложението на Байер за най-висок клас обеззаразяване на семената от рапица. Акселерон Елит съдържа в себе си фунгицида Сценик Голд, който дава опазване на рапичните полета през есента от патогени като фома, алтернария, брашнеста мана, също и от различните видове коренови гниения, които могат да се развият при рапицата. Вторият компонент на Акселерон Елит е инсектицидът Бутео Старт, който има системно последействие, до 4 седмици след поникване на рапицата и дава една категорична защита от рапична стъблена бълха.
    Хибридите рапица, които са подходящи за района на Северна България, са от ранните конвенционални хибриди като Екстремус и Експектейшън. Разликата между тях е, че Екстремус е хибрид, с който стопаните могат да бъдат сигурни в стабилни добиви и на по-лоши полета. Той е средно до нискоинтензивен продукт, докато Експектейшън е топ предложение за интензивни полета с плодородни площи и високо ниво на агротехника. Като цяло добивите, които земеделците могат да си осигурят от тези два хибрида, са стабилно над 400 кг от декар, когато изведат добре растителната защита на рапицата.
    Средноранен хибрид от конвенционалния сегмент е Ексайтдт. Най-широкозастъпеният в Европа конвенционален хибрид рапица. Ексайтед е пластичен продукт, който е подходящ както за ниско, така и за средно и високоинтензивни полета. В определени случаи той може да разгърне добивен потенциал до над 600 кг/дка.
    От Клиърфийлд портфолиото добри предложения за района на Северна България са двата късни клиърфийлд хибрида – Импрешън, който е най-масово отглежданият късен клиърфилд за района на Северна България. Хибрид, който притежава много висок добивен потенциал. В определени случаи той може да прехвърли 450 кг/дка. И новото предложение Импринт, което се отличава с по-бързо развитие през есента от Импрешън. Има добра устойчивост на жълта вироза и по-висок добивен потенциал от Импрешън.
    От средноранните клиърфийлд хибриди внимание заслужава Имортъл, който е продукт с висок потенциал за добив и с изключително добри генетични характеристики по отношение на зимоустойчивост и устойчивост на болести.
    Пакетни предложения за земеделците от Байер
    При покупката на 100 литра Баритон и 40 торби рапица, стопаните ще получат безплатно 4 торби рапица и 5 литра Баритон.
    При закупуването на 400 литра Матено Форте комбинирано с 40 торби рапица, земеделците получават бонус 15 литра Матено Форте.
    Земеделците е добре да побързат с поръчките, защото интересът към продуктите на Байер е висок, а количествата се изчерпват бързо.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X