Предсеитбената подготовка на семената – най-важната задача още след лятото

Обеззаразяването става още по-важно в година като сегашната, когато всеки ще се стреми към икономии в производството

Несъмнено е, че една от приоритетните задачи при предстоящата есенна сеитба на зърнените култури ще бъде качеството. Това се отнася както за качеството на семената, така и за качественото извършване на останалите работи, предшестващи операцията сеитба.

Семената обаче са на първо място – тяхната правилна подготовка с най-висок процент участва в успеха на есенните сеитбени мероприятия.

Те са особено важни като суровина, когато говорим за прилаганите днес в голяма степен минимални обработки на почвата.

Затова никак не е маловажно как и с какви препарати и технологии ще бъдат обработени, за да се повиши тяхното здравно състояние, издръжливост на стрес /като суша, измръзване, вредители и болести/, кълняемост.

Всички специалисти и компании днес напомнят на фермерите, че предпосевното третиране на семената е първата най-важна грижа от технологията.

В този смисъл става ясно, че от ефективността на обеззаразяването зависи цялото по-нататъшно производство и устойчивостта на посевите.

В днешно време не са никак малко факторите, които налагат предсеитбеното обеззаразяване на семената, а напротив – те се увеличават. Такива са фитосанитарните проблеми, възникващи в зърнени стопанства, където не се спазва редовен и правилен сеитбооборот. В такива зърнени масиви се забелязва много по-голямо нападение на патогени, както и по-висока концентрация на и намножаване на вредители. В подобни посеви се отчита и по-висока степен на заплевеляване с упорити житни и широколистни плевели.

Установено е от практиката, че при минималните обработки на почвата обеззаразяването на семената за сеитба става още по-задължително мероприятие, защото при такива обработки в почвата се крият и маскират по-голям брой вредители, които могат да нападат лесно посевите.

Освен това при днешната скъпотия, всяко спестяване на торове и съответно по-ограничено минерално хранене на есенните култури, неминуемо ще предизвика вид дефицит на макро и микроелементи, което пък ще направи растенията още по-уязвими на патогени и неприятели. При посеви, които са засяти с обеззаразени семена, подобни дефицити ще се проявяват много по-слабо и в много по-малка степен ще засягат растенията.

Известно е, че след сеитбата, твърде уязвима фаза за есенниците е фазата на покълване. Точно тогава зимуващите в повърхностния почвен слой патогени много лесно могат да проникнат в покълващите и поникващи малки растения. Това е моментът, когато посевът е силно накърним, и по тази причина вредителите намират благоприятна среда за проникване и заразяване. Ако сеитбата е извършена с необеззаразени или некачествени семена, това още повече обрича подобен посев на нападение от скритите в почвата патогени.

Една важна забележка! При подбора на препаратите за обеззаразяване или при покупката на обеззаразени семена фермерите трябва да знаят, че е редно да се взима предвид и какви патогени има в дадената почва или район, както и какви гъбни болести са се появявали в предишните години. Знае се, че гъбите Fusarium, Pythium Rhizoctonia и др. са много упорити.

Така става ясно, че обеззаразяването е фактор, който много силно предопределя повишаването на посевните качества на семената и качествената сеитба.

Обеззаразяване днес се прави и в комбинация с други мероприятия, които повишават посевните и фитосанитарните качества на семената, като термична обработка, която повишава полската кълняемост, особено в години, когато зърното е прибирано при хладно и влажно време.

Според специалистите и калибрирането е операция, която много помага на сеитбата, защото отделяйки малките и спаружени зърна, процесът допринася за повишаване на кълняемостта в рамките на 5 – 15%, а отделно се създава повишена устойчивост на посевния материал към кореново гниене и септориоза – до 30%. За това помагат и други добри практики през последните години, като обеззаразяване на семената, придружено с третирането им с растежни регулатори и биостимулатори.

Днес много от световните компании предлагат модерни и иновативни препарати за предсеитбена обработка на семената, както и семена, третирани с растежни и биостимулатори, които могат да гарантират качествена есенна сеитба.

Защо сеитбата трябва да се прави само с обеззаразени семена

Много са заплахите от болести и неприятели, които могат да бъдат елиминирани още след поникването на есенниците

С оглед на фитосанитарната обстановка в есенниците през последните години и все по-честите климатични изненади, специалистите съветват сеитбата наесен да се прави само с обеззаразени семена.

Причината е, че все повече болести и неприятели заплашват младите посеви и още след поникването си те трябва да бъдат заредени с подходящите препарати, които ще им гарантират максимална защита срещу заразите с патогени и нападението на вредители.

Това е особено важно от поникването до ранните етапи на развитие на есенните култури, когато опасност представляват житните стъблени мухи, които увреждат точката на растеж и стъблата, причинявайки загиване на растенията.

В последните сезони не са изолирано явление и телените червеи, които се хранят с корените и стъблата, и чиито ларви унищожават кълновете на младите зърнени и маслодайни култури. Загубите могат да стигнат до над 50%.

Да не говорим за болестите – гъбни и бактериални, както и многото видове кореново гниене.

Срещу всички тези заплахи предсеитбеното третиране на семената става задължително като първата гаранция на фермера.

Агрохимически компании вече са регистрирали нови подходящи продукти за обеззаразяване, след забраната на някои от ЕС, и ще предлагат фабрично обеззаразени семена, както с фунгициди, така и с инсектициди. Освен това семената могат да бъдат третирани и със стимулатори на растежа, които увеличават кълняемостта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X