Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната градушка в Южна България

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в един от най-силно засегнатите райони  от градушката – село Зетьово, община Чирпан. Там насажденията с царевица и слънчоглед са напълно унищожени.

Той обясни, че срокът за подаване на заявленията за обследвания на пострадалите площи е 14 май, което е 10 работни дни, считано от днес, предвид предстоящите празници. По думите му има предвидени  финансови средства в бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за изплащане на помощи при възникване на такива събития. „По нареждане на министъра на земеделието и храните Георги Тахов още вчера бяха сформирани комисиите, които да извършват обследване на пострадалите площи. Те ще изготвят нужните констативни протоколи. В спешен порядък ще обобщим данните, ще прегледаме заявленията и веднага ще пристъпим към изплащане на обезщетенията“, каза той и апелира към кметовете по общини да обърнат внимание на всички пострадали стопани стриктно да подадат заявления в определения срок.

Заместник-министър Капитанов разясни на земеделските производители, че за да се извърши подпомагане е необходимо да има 100% пропадане на площите, както е било в предходни години. „Това са правилата на държавната помощ и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ще направим индивидуален оглед на всяко едно стопанството на всеки един земеделски производител“, поясни още той и апелира към кметовете по общини да обърнат внимание на всички пострадали стопани стриктно да подадат своите заявления в определения срок.

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан.

Заместник-министър Иван Капитанов посети и част от пострадалите блокове с насаждения в землището на село Зетьово. В инспекцията участваха и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция“ Борба с градушките“ инж. Валери Ценов и директорът на Главна дирекция „Земеделие“ в МЗХ Драгомир Господинов, както и кметът на село Зетьово Иван Цанев.

Инж. Валери Ценов съобщи, че от ракетните площадки в Южна България на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ през вчерашния ден са изстреляни близо 1100 ракети. „Въздействията по разбиване на градоносните облаци са започнали в 13.19 ч. и са продължили до късно вечерта. Общият брой на обработените градоносни облачни клетки е 59“, каза още той.  По думите му около 300 ракети, от всичките изстреляни през вчерашния ден, са обработвали суперклетката, от която е паднала градушката в най-силно засегнатите райони.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X