Ферма без фермери: Безпилотна ферма в китайската провинция Дзянсу

Пролетният сеитбен сезон настъпи, но в обширните житни полета в град Луджия, Куншан, провинция Дзянсу в Източен Китай, не се вижд нито един фермер в огромната шир. Това, което може да се види, е само дрон, кръжащ над полетата.

„Това е безпилотна ферма. Тя обхваща 3 840 мю (256 хектара) и отглежда предимно ориз и пшеница“, казва инженерът Ген Боджиан, който се занимава с научноизследователска и развойна дейност и редовна поддръжка на фермата.

Тази интелигентна ферма, която се отличава с минимално управление и безпилотни операции, беше създадена миналата година чрез използването на големи данни, изкуствен интелект, самоорганизиращи се комуникационни мрежи и набор от интелигентно оборудване като многороторни дронове, трактори без шофьор, безпилотни комбайни и интелигентни напоителни системи, според Генг, който също е член на Академията за интелигентно земеделие на делтата на река Яндзъ към Китайската академия на селскостопанските науки (CAAS).

През последните години Куншан работи за насърчаване на дигитализацията на селското стопанство, като се фокусира върху интелигентните селскостопански машини и интелигентното земеделие.

През 2021 г. Суджоу и CAAS подписаха споразумение за съвместно създаване на East China Agri-Tech Center, а безпилотната ферма е един от проектите, стартирани от центъра.

В безпилотната ферма има бяла сграда – интелигентният команден център, известен още като „умния мозък“ на фермата.

В центъра млад член на персонала се взира в голям екран, показващ видео кадри на живо от житните полета, като съответните данни постоянно се актуализират в двете посоки. Младият член на персонала извършва рутинен полеви патрул с дрон.

Този „интелигентен мозък“ включва модули за мониторинг на културите, управление на селскостопански машини, управление на ресурсите, управление на дронове, селскостопански операции, интелигентно напояване, сигнали за оборудване и анализ и вземане на решения.

„В миналото полевият патрул се нуждаеше от няколко души, които караха електрически велосипеди до всеки парцел, като всеки човек инспектираше стотици мю земя. Отнемаше поне по час и половина. Сега един дрон може да обходи цялата площ за половин час, като същевременно събира данни за културите“, каза Генг.

Във всеки парцел има мониторинг на състоянието на почвата, който се използва за записване на температурата на почвата, влагата и нивото на водата в реално време.

„Безпилотната ферма използва интелигентна напоителна система. След като мониторите открият ниска влажност на почвата, системата ще бъде активирана“, каза Генг пред People’s Daily.

Освен това в полетата е създадена малка станция за наблюдение на времето, способна да събира в реално време метеорологични данни като температура, влажност, скорост на вятъра и валежи. Има и устройства капани за наблюдение на насекоми и уловители на спори.

Шен Джунджи е служител на Корпорацията за земеделска рекултивация и развитие на провинция Дзянсу. Той работи с трима колеги, за да управлява селскостопанските операции на тази безпилотна ферма. Ежедневната им работа включва събиране на полеви данни с устройства за наблюдение и дронове. Въз основа на данните, които събират, интелигентният команден център  анализира растежа на културите и  предоставя научни насоки за земеделските практики.

„Чрез мобилно приложение получаваме известия от командния център и можем дистанционно да възлагаме задачи на безпилотни селскостопански машини“, каза Шен пред People’s Daily.

Безпилотните селскостопански машини, споменати от Шен, включително култиватори,  пръскачки и комбайни са оборудвани с навигационната спътникова система BeiDou. Всичко, което операторите трябва да направят, е да определят маршрутите и задачите и дистанционно да стартират машините.

„Тези машини не са били безпилотни, когато са били произведени. Нашият технически екип ги модифицира и сега всяка от тях притежава уникални умения“, каза Генг.

Днес безпилотното оборудване се използва в целия цикъл на производство на ориз и пшеница, включително оран, сеитба, управление и прибиране на реколтата. Култиваторите могат да завършат операциите по торене, обработка и сеитба наведнъж. Комбайните могат да следят качеството на реколтата в реално време, докато жънат, и да качват данни на съответните платформи. Те дори могат да наситнят и разпръснат оризовата слама обратно в полето или да я предадат на балировачкта. Събраният ориз и пшеница се транспортират с безпилотни превозни средства до склада на фермата за автоматично сушене и съхранение.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X