БАБХ твърди, че няма безконтролен внос на зърно от Украйна, фактите сочат друго

Зърното, внесено в България през последните месеци, е със сертификати за качество и минава на фитосанитарен контрол, пише „Сега“ позовавайки се на земеделското министерство. Директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов твърди, че безмитният внос не означава, че не се прави контрол.

Според министерството на земеделието при извършените до момента проверки, установените количества слънчоглед и пшеница с произход Украйна са влезли в страната със сертификати за проверка на пестициди, тежки метали и качество. По заповед на министъра на земеделието, в момента се извършват съвместни проверки от експерти на Областните дирекции по безопасност на храните и Областните дирекции „Земеделие“, по предварително постъпил сигнал. Целта е да се установи каква част от зърното е украинско по документи, както и обемите на съхраняваното зърно по видове – пшеница, ечемик, слънчоглед. Ако се открие зърно с украински произход, се вземат проби за анализ за наличие на карантинни вредители и за остатъци от пестициди. От ведомството уточняват, че след анализ на пробите слънчоглед и пшеница, ще бъде дадена допълнителна информация за резултатите.

Според Агенция „Митници“ от началото на годината до средата на юни у нас са внесени от Украйна 280 000 тона слънчоглед и 6000 тона пшеница.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов е скептичен към твърденията на зърнопроизводители и отделни депутати, че внасяме украинско зърно с радиация, отрови, болести и вредители. По думите му въпросните количества влизат със сертификат от Румъния, защото е външна граница на Европейския съюз и до момента няма информация за обезпокоителни неща около зърното от Украйна. Според шефа на БАБХ се спекулира, че щом зърното влиза безмитно, не се прави фитосанатирен контрол у нас.

А ние сме скептични към твърденията на БАБХ. Досега, въпреки исканията на доказателства за такива проверки от медии и организации на производителите, такива не са предоставени от БАБХ. А и след като още не са направени, едва ли може да се твърди, че са безопасни. Вносът на препарати за РЗ от Украйна в ЕС е забранен. Броят на зърновозите по границите показва тотално различни числа за вноса. Напомняме, че Полша въведе депозити при преминаване на украинско зърно през страната, за да е сигурно, че то ще излезе от нея и няма да се изтъргува като полско.

Снимка: Колони камиони с украинска регистрация пред „Олива“, Добрич. Снимка: Гласът на земеделеца“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X