Важни новости за лозарите от есента

След направени промени в наредбата, кои мерки ще стартират през септември т.г.?

Вече са обнародвани промените в наредба 6 за прилагане на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /НППЛВС/ за периода 2019-2023 г. – в бр.60 на ДВ от 29.07.2022 г.

Кои са основните изменения и допълнения за предоставяне на финансовата помощ?

По мярката „Инвестиции в предприятия

отпада изискването при авансово плащане максималният срок за изпълнение на дейностите по инвестицията да е до края на финансовата година, следваща годината на аванса и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на банковата гаранция.

Отпада и изискването обектът на помощта да се поддържа в съответствие с всеки един критерий за подбор, по който проектът е бил оценен.

При установяване на неизпълнение на задълженията, констатирано от проверка на ДФЗ, бенефициентът ще има право да отсрани констатираните нередности в срок от един месец от уведомяването му. Ако не ги отсрани, и това не се дължи на непреодолима сила или извънредни обстоятелства, изплатените суми ще трябва да се възстановят. Има изредени 13 варианта на това налагащо се връщане на парите, които зависят от това за какво точно е получена финансовата помощ.

През 2022 г. се отварят следните приеми

  • По мярка „Инвестиции в предприятия“ в периода 12-20 септември, с краен срок на заявяване на авнсово плащане 16 февруари 2023 г.
  • – За финансовата 2022 г. за предходните приеми по мерките „Инвестиции в предприятия“ и „Преструктуриране и конверсия на лозя“ крайният срок за заявяване на авансови плащания ще бъде 7 октомври 2022 г.
  • За мярка „Информиране в държавите членки“, по подадени за 2022 г. заявления, максималната стойност на един проект няма да може да е повече от 200 000 лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X