Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) приключи месец по-рано кръстосаните проверки на подадените заявления по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2022. Ревизирани са 1 176 209 земеделски парцела с обща площ от 3,876 млн. хектара, които са декларирани в заявленията на 58 190 кандидати.

   В резултат на извършения контрол са констатирани 2 574 ха двойно декларирани площи, заявени от 5 680 бенефициери. Статистиката показва, че за Кампания 2022 г. са регистрирани най-ниските нива на застъпвания откакто в страната ни се прилагат директните плащания като инструмент на Общата селскостопанска политика (от 2007г.). За сравнение, през 2021 бяха установени 7 087 двойно декларирани площи, обхващащи 3 567 ха. Своеобразен негативен рекорд беше отчетен за Кампания 2014. Тогава бяха констатирани 54 733 застъпвания с обща площ – 43 хил. хектара. Амбицията на ДФЗ – РА е да сведат до минимум случаите на двойно-декларирани площи, чрез въвеждане както на нови технологични решения, така и чрез засилена информационна кампания сред земеделските стопани.

  Информация за установените застъпвания е публикувана в индивидуалния профил на всеки земеделски стопанин, вписан в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“. Данните са въведени в раздел „Справки“, в секция „Двойно декларирани площи“.

      Припомняме, че от Кампания 2019 не се налага земеделските стопани да се явяват в областните дирекции на ДФЗ за предоставяне на документи за изясняване принадлежността на двойно декларираните площи. При тяхната обработка ДФ „Земеделие“ използва данни за регистрираното правно основание, които се предоставят от Министерство на земеделието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X