Цените на зърното се колебаят силно – фермерите не вярват на прогнозите

Цените на зърното падат и растат бързо последователно. Пазарът търси надеждни ключови данни. Петъчният доклад на USDA донесе някои изненади за пшеницата и царевицата

Цените на пшеницата се разкъсват между натиска от нарастващия украински износ и силното международно търсене. Като цяло обаче търговците и фермерите остават много подозрителни относно реалните обеми на реколтата и възможния износ от Черно море. В петък Министерството на земеделието на САЩ (USDA) ревизира нагоре износа на пшеница и износа на царевица от Украйна.

Същото се отнася и за Русия. Руските фермери  биха могли да приберат огромна реколта от пшеница. Руският износ обаче се свива заради международните санкции и високите транспортни разходи за търговци и застрахователи. Глобалното търсене обаче остава бурно. Това подкрепя европейските цени на пшеницата, особено след като европейската реколта наскоро беше коригирана значително надолу.

USDA намали реколтата от европейска пшеница в петък (твърда и мека) от 134,1 милиона тона на 132,1 милиона тона. Възможният европейски износ също беше намален от 35,5 милиона тона на 33,5 милиона тона.

Напоследък темпът на европейския износ се забави с увеличаването на доставките от Черно море. Европейската комисия отчита европейски износ на пшеница от 2,6 милиона тона за периода от 1 юли до 7 август – това би било приблизително толкова, колкото през същия период на миналата година.

До момента най-големият износител е Франция с 914 000 тона.  Румъния е на второ място сред европейските износители на пшеница с износ от 565 000 тона, следвана от Полша с 420 000 тона и България с 382 000 тона. През първите пет седмици от новата пазарна година Германия е продала само 71 000 тона пшеница на трети страни.

Досега основните купувачи на европейска пшеница са били Мароко, Алжир, Пакистан и Южна Африка.

Цените на пшеницата под натиск главно поради износа на Украйна

Търговците на европейския пазар на пшеница също наскоро отчетоха ръст в търсенето. Очевидно това засяга както хлебната пшеница, така и на фуражна. Екстремната гореща вълна в Европа очевидно увеличава опасенията относно европейската реколта от царевица и води до изместване на търсенето към фуражна пшеница и ечемик.

Докладът на USDA от миналия петък първоначално не доведе до големи промени в цените на европейската пшеница, въпреки корекциите на украинските и руските количества. В предпазарната търговия в понеделник обаче курсовете в Чикаго падат значително и би трябвало да дръпнат надолу и европейските цени. Причината е съобщението за няколко отплавания на кораби от украинските пристанища.

На европейския фючърсен пазар пшеницата за първия септемврийски контракт се повиши с 0,75 евро до 339 евро за тон в петък. Декемврийската дата приключи търговията с 0,50 евро по-високо до 329 евро за тон. Европейските цени на царевицата за новата реколта (ноември) се повишиха в петък с 2 евро до 337 евро за тон.

В САЩ цените на пшеницата вече паднаха в петък и отново са подложени на натиск в предпазарната търговия в понеделник. Цените на пшеницата (септември) в Чикаго паднаха с 5 цента миналия петък до 806 цента за бушел. И този понеделник американската пшеница падна с още 15 цента до 791 цента. Това трябва да са и спецификациите за пшеницата в Европа.

Украйна трябва да изнася – Русия с огромна реколта

USDA остави украинската реколта от пшеница непроменена на 19,5 милиона тона в прогнозата си за август, но преразгледа износа на пшеница нагоре от 10 на 11 милиона тона. (От друга страна USDA повиши прогнозата си за износа на украинска царевица от 3,5 милиона тона на 12,5 милиона тона!!!).

За украинските фермери и износители е важно бързо да транспортират прибраното зърно. Само няколко силоза за зърно в Украйна са оборудвани с вентилационни системи, които са необходими за дългосрочно съхранение. Това означава, че има голям риск украинските фермери да загубят значителна част от зърното, ако то се съхранява твърде дълго.

Износът на зърно от Украйна исторически е бил силно сезонен, като най-големите количества се изпращат веднага след прибиране на реколтата. Износът на ечемик е силен между юли и септември, а износът на пшеница е най-голям между август и ноември. Пиковите обеми на царевицата са между ноември и май.

За Русия анализаторите на USDA повишиха очакваната реколта от пшеница от 81,5 милиона тона на поне 88 милиона. Износът нарасна от 40 милиона тона на 44 милиона тона – нов рекорд. Русия не е публикувала данни за износа или вноса от февруари, но може да изнесе 4 милиона тона през август спрямо 2 милиона тона през юли, прогнозират търговци. През август 2021 г. руснаците са изнесли 5,2 млн. тона пшеница.

Руските анализатори от Ikar увеличиха прогнозата си за руската реколта от пшеница в началото на август с още 4,5 милиона тона до 95 милиона тона, със 7 милиона тона повече от USDA. Причината за корекцията са много високите добиви в Централна Русия и Поволжието.

agrarheute

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X