Цените на торовете отново се покачват рязко

Цените на торовете в Европа отново растат. Причина са високите европейски цени на газа. Сега в Германия се добавя таксата за газ.

Цените на азотните торове се повишиха отново през последните дни, водени от скока на цените на природния газ на европейския пазар. Това увеличение също доведе до повишаване на цените на амоняка и по този начин на производствените разходи за азотни торове в Европа.

Анализаторите вече съобщават за съкращения на производството или затваряне на заводи на европейските производители на торове в началото на август. Поради високите производствени разходи и средносрочната несигурност, Yara и BASF вече обявиха значителни съкращения на производството. По-рано „Газпром“ драстично намали доставките си на руски газ за Европа, което допълнително подхранва повишаването на цените в енергийния сектор.

На 15.08.22 природният газ струва около 214 евро за MWh на най-важното европейско място за търговия, Natural Gas EU Dutch TTF, почти три пъти повече от юни при 77 евро за MWh и почти толкова колкото при предишния ценови пик през март. В допълнение, историческата суша, която постави топлинни рекорди в цяла Европа, заплашва да спре доставките на енергия по поречието на Рейн, добавяйки проблеми на вече обтегнатия пазар.

Сега в Германия към всичко това се добавя и таксата газ, която трябва да се плаща от октомври. Отговорният за това Trading Hub Europe GmbH е определил стойността на 2,419 евро за kWh.

Бързо увеличение на митата може да се наблюдава и на международно ниво за редица износители на урея с оглед на развитието на ситуацията на пазарите в Европа. Египет наскоро увеличи експортните си цени със 100 USD/т поради нарастващия интерес от купувачи по целия свят. Лекото възстановяване на паритета евро-долар само леко намали разходите за внос през последните няколко дни и донякъде смекчи увеличението на цените.

Цените на торовете растат повсеместно

Европейският пазар на торове реагира на покачващите се цени на газа през последните дни с допълнително увеличение на цените на уреята, амониевия нитрат, калциево-амониевия нитрат (KAS) и други важни азотни торове. В началото на седмицата 775 евро за тон калциев амониев нитрат (KAS) бяха поискани на германските пристанища за внос. Това е с 30 евро повече в сравнение с края на юли и със 125 евро на тон повече от преди четири седмици.

Разтворът на урея на амониев нитрат (AHL) все още струва малко под 655 евро – това е с около 50 евро повече от преди добри четири седмици. Цените на карбамида са 875 евро за тон. Наскоро имаше известно облекчение от световния пазар. С оглед на нарастващите експортни мита обаче това скоро може да приключи. А във Франция нещата вече вървят стръмно нагоре.

За Kornkali германските фермери в момента трябва да платят почти 645 евро на тон. Това е с 25 евро повече от юли. За най-важния фосфатен тор, диамониевият фосфат (DAP), тази седмица се искат почти 1050 евро на тон. Това е надценка от около 50 евро в сравнение с цените от преди четири седмици.

Повишаване на спот пазарните цени се отчита и от най-важното френско пристанище за внос и търговски център Руан. За най-важния азотен тор за френските фермери, амониев нитрат 27%, цените наскоро се повишиха с 25 евро на тон до 700 евро на тон. Цените на течния тор амониев нитрат разтвор на урея  бяха 607,50 евро за тон.

Във Франция уреята отново струва 805 евро за тон тази седмица, със 70 евро повече от юли. Това ще се случи и в Германия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X