Учени научиха ориза да абсорбира азота ефективно

Изследователи от Калифорнийския университет (САЩ) разработиха нов сорт ориз, който изисква значително по-ниски количества азотни торове. Използвайки геномика, учените са идентифицирали химическите компоненти на ориза, които повишават азотфиксиращата активност на бактериите. Правейки промени в генома, изследователите принуждават растението да произвежда по-активно вещества, отговорни за образуването на биофилм от азотфиксиращи бактерии. В резултат на това оризът започна да се нуждае от по-малко азотни торове.

За разлика от бобовите растения, които образуват симбиотична връзка с клубеновите бактерии, оризът няма подобна способност да фиксира атмосферния азот. В резултат на това добивът му е силно зависим от количеството азотни торове, внесени в полетата, което от своя страна означава повишен риск за околната среда.

Новата технология може да се прилага и при други култури. Смята се, че преминаването към по-ефективни сортове ще спести много пари на американските фермери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини