Пакетът за органичен преход на земеделието в САЩ включва 300 млн. долара за ментори, субсидии и застраховане

Министерството на земеделието на САЩ ще похарчи 300 милиона долара за инициатива за подпомагане на фермерите да преминат към биологично производство и за „умни“ проекти за развитие на пазара, каза министърът на земеделието Том Вилсак. Това ще бъде най-голямата инвестиция в органичното земеделие от страна USDA.

„От слушането на хората на място знаем, че имаме нужда от повече органични производители“, каза Вилсак. В Съединените щати има 16 585 органични ферми, покриващи 5,5 милиона акра, според проучване на USDA от 2019 г. Калифорния, Уисконсин, Ню Йорк и Пенсилвания са водещи щати. Години наред органичното производство е най-бързо развиващият се сегмент от продажбите на хранителни стоки.

Въпреки това, броят на фермите, които активно преминават към биологично производство, е намалял с близо 71% от 2008 г. въпреки няколко програми на USDA за подпомагане на производителите през тригодишния период да станат сертифицирани като органични. Производителите не могат да използват синтетични торове или пестициди по време на прехода и не могат да продават своите продукти скъпо като органични, докато не бъдат сертифицирани.

Инициативата за органичен преход ще вложи 100 милиона долара в „всеобхватна техническа помощ“, включително наставничество с утвърдени биологични производители, 75 милиона долара помощ за производители, които прилагат практики за опазване на органичното управление на своята земя, 25 милиона долара субсидии за застраховане на реколтата за преходен период или сертифицирани производители на биологично производство и $100 милиона за „умно“ развитие на пазара.

„Вълнуваме се от тази възможност“, каза Вилсак. „Ние сме развълнувани от шанса, който дава на млади  и начинаещи фермери да се възползват от предложение с висока стойност и сме наистина развълнувани от ползите за климата, които се натрупват в резултат на биологичното производство.“

Дългосрочното финансиране не е гарантирано, каза Вилсак в интервю за The Packer. Инициативата ще бъде реализирана през следващите година-две. „Тогава надеждата би била, че когато хората видят важността и успеха на това и когато Конгресът разглежда законопроекта за земеделието, той ще измисли начин, по който тези инициативи могат да се превърнат в постоянна част от отдела, а не в еднократен процес .”

Националната органична коалиция заяви, че инициативата ще „помогне за разширяване на местното органично производство по разумен начин“. Националната коалиция за устойчиво земеделие заяви, че новото финансиране ще помогне на фермерите да преодолеят препятствията пред органичното производство. Въпреки това се казва, че твърде малко финансиране е отделено за отделна програма, която споделя разходите с производителите за получаване на сертификат за биологично производство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X