Прогнозата за добивите от царевица в ЕС се влошава

Прогнозите за реколтата от царевица в Европейския съюз през 2022-23 г. продължават да се влошават, тъй като звеното на ЕС за мониторинг на земеделските ресурси (MARS) заяви в последния си доклад, че се очаква добивите да паднат с 16% под средното за пет години. Новата прогноза е значително по-лоша от 7,8% спад, прогнозиран от MARS през юли.

„Периодите на воден и топлинен стрес отчасти съвпаднаха с чувствителния етап на цъфтеж и наливане на зърното“, според доклада на ЕС. „Това доведе до необратимо загубен потенциал за добив.“

MARS каза, че изключително горещите и/или сухи метеорологични условия в големи части на Европа продължават значително да намаляват перспективите за добив на други пролетни култури в ЕС, включително слънчоглед (намаляване с 5,5%) и соя (намаляване с 9,6%).

Франция, Централна и Северна Италия, Централна Германия, Унгария, Румъния, Словения и Хърватия са сред най-тежко засегнатите региони в Европа, каза MARS.

„Няколко държави са наложили мерки за ограничаване на използването на вода за напояване“, се казва в доклада. „В северозападна Италия и южна и централна Испания много ниските нива на вода в резервоарите са недостатъчни, за да задоволят нуждите от вода на културите и напояването на някои полета е забранено. В страните от Бенелюкс, западна Германия, западна Полша, източна Словакия и България недостигът на валежи, съчетан с понякога горещи температурни върхове, също натовари летните култури с отрицателно въздействие върху перспективите за добив.“

По-обещаващо е, че Асоциацията на германските фермери на 23 август заяви, че реколтата от  пшеница през пазарната 2022-23 г. ще се увеличи леко до 21,8 милиона тона, което е с 800 000 повече от предходната година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X