ЕС обмисля отлагане на намаляването на употребата на пестициди

Причината са опасения, че ходът може да намали производството на храни в съюза

Европейският съюз отлага плановете да намали наполовина употребата на пестициди заради опасения, че ходът може да намали производството на храна и да повиши цените на критични продукти в съюза, съобщава Financial Times.

Регулациите за устойчивата употреба на пестициди има за цел да намали количеството използвани химикали с 50% до 2030 г., но оценката на влиянието показва, че прилагането вероятно ще намали производството. Войната на Русия в Украйна увеличи енергийните разходи за производителите на храни и намали вноса от двете страни на зърно и други продукти.

Европейската комисия отправи предложението през юни, но Европейският съвет, който трябва да го одобри заедно с Европейския парламент, се бави, посочват четирима запознати източници.

„Това е токсична тема“, казва един от тях. „В страни като Испания ако наложиш 50% намаление на употребата, ще имаш огромен спад на добива. Дори вътре в комисията има някои признаци на опасения. Надяваме се, че съветът ще изстреля“ решението.

Регулацията е особено непопулярна в Източна Европа, където държавите като цяло вече използват по-малко пестициди и вярват, че е нечестно всяка страна да намали употребата с един и същ процент. Те се опасяват и, че само по-богатите държави от ЕС ще могат да си позволят по-малко вредни химически алтернативи.

Полша води група от 10 страни, които искат изключение от закона. Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски е от Полша. „Ако стъпката бъде направена, той ще бъде атакуван в собствената си страна“, казва източникът.

Дори страни, които обикновено са по-големи привърженици на зелени марки, твъдят, че ходът за намаляване на употребата, когато компаниите тепърва разработват по-устойчиви алтернативи, е безотговорен, казва дипломат от ЕС.

„Моментът и начинът на прилагането му трябва да се обсъди. Трябва да гарантираме, че има алтернативи и не можем да го направим за една нощ“, казва дипломатът. „Ситуацията се промени откакто бе създадена зелената програма. Не е приемливо да се намали добива. Трябва ни реформа, но не това е начинът“.

Copa-Cogeca – лобистката група на земеделците в ЕС, иска да прокара серия от зелени инициативи да бъде забавена или изоставена. Тя казва, че земеделците вече намаляват количеството култури, които засаждат, заради растящите разходи, основно причинени от нарастващите цени на енергията и условията на суша в голяма част от Европа.

Групата оценява, че зърнената реколта в ЕС ще бъде 269 млн. тона тази година, което е със 7% по-малко спрямо 2021 г. Вносът от Украйна и Русия също е спаднал заради войната.

Кристиан Ламбер, съпрезидент на Copa-Cogeca, каза в понеделник, че намаляването на употребата на пестиците „не е реалистично“.

„Може да не успеем да отговорим на потребителското търсене, ако видим някои от тези продукти премахнати заради директивата. Важно е това решение да се вземе на базата на науката, а не на политиката“, казва тя.

Регулацията включва и забрана на всички химически пестициди в райони като публични паркове или градини, както и други градски пространства.

Чехия, която държи ротационното председателство в ЕС, заяви, че няма да намери компромис на директивата преди края на годината. „Обсъжданията тъкмо започнаха“, казва дипломатът от ЕС. „Това е трудна тема, за която ще са нужни време и компромиси, но нещата се движат“, казва друг.

„Приоритет е, но страните членки имат много коментари, затова трябва да разгледаме всички тях“, казва трети дипломат.

ЕК е отказала коментар по темата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X