Как да получим максимална полза от препаратите за растителна защита

Съобразяването с особеностите на всички свързани с пръскането фактори е задължително условие за постигане на добър резултат

Дори “най-марковите” препарати за растителна защита са толкова ефективни, колкото е високо качеството на тяхното внасяне

Всеки агроном знае, че ефективната защита на растенията е комплексна и включва няколко пункта: вид на използвания препарат, време на внасяне и не на последно място – техниката, с която се внася (пръска). На пръв поглед тези три фактора са достатъчни, за да се получи добър резултат. Но сега технологията у нас за внасяне на препарати за растителна защита невинаги е на ниво, което означава, че земеделците не притежават задълбочени знания по ефективно пръскане. Това води до загуба на средства и влошаване на екологичното състояние на техните полета. При внасянето на препарати, ефектът, който активното вещество осъществява, представлява само 50% от успеха. Останалите 50% ефективност зависят от: времето на внасяне на препарата, оборудването, регулирането на дюзите на пръскачката и др.
Какви са резултатите на некачествено внасяне на препарати?
Първо, слаб ефект от продукта, което от своя страна води до неудовлетвореност на ползвателите и резистентност на вредните обекти. Второ, потенциален проблем с остатъчни количества от продукта в почвата, които влияят отрицателно на околната среда. И трето – различна степен на проява на фитотоксичност върху третираната култура.
За да знаем какъв ефект ще получим от внесените препарати, трябва да познаваме всички оказващи влияние фактори. Преди всичко това са: времето на приложение, механизмът на действие на препарата, дозата на внасяне, възможността за смесване. (Важно е да се знае с какво може да се смесва, защото някои препарати встъпват в антагонизъм, което може да е фатално за растенията. Затова прочитането на инструкциите е задължително). Към набора от фактори ще прибавим: фазата на растеж и развитието на културата, вредоносността на обекта и степента на неговото развитие (праг на икономическа вредност), природните условия (температура, относителна влажност, направление и скорост на вятъра), оборудването, техниката за внасяне на препарата, покритието (повърхност на полето, обем на листната маса на културата), качеството на водата, безопасността (на оператора и на околната среда). А как природните условия могат да намалят ефективността на препаратите?

Целият материал само за абонати на електронния вариант на „Гласът на земеделеца“ – РЕГИСТРИРАЙ СЕ ТУК!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X