USDA отделя 500 милиона долара за борба с високите цени на торовете в САЩ

Департаментът по земеделие на САЩ USDA разкри допълнителни планове за подпомагане на увеличаването на местното производство на торове, включително безвъзмездни средства от 500 милиона долара. В съобщение от понеделник се казва, планът има за цел да пренесе повече от критичните източници на суровини в Щатите и следователно да намали риска от поредица от черни лебеди, които долетяха на пазара на торове през последните две години.

Фермерите в момента гледат със страх цените на торовете, които се повишават за есенната кампания, засилвайки икономическите опасения и безпокойството относно потенциалните приходи на фермите за 2023 г. Въпреки това, производители на торове предупреждават, че увеличаването на производството на торове в САЩ ще отнеме време и в крайна сметка може да доведе до по-високи  разходи.

Съобщението е вторият път, когато USDA разкрива план по този въпрос тази година. През март Министерството на земеделието на САЩ обяви планове да предостави 250 милиона долара за производство на повече американски торове. По това време USDA заяви, че възнамерява да използва средства от Commodity Credit Corporation (CCC) за разработване на програма за безвъзмездни средства за осигуряване на  финансиране за въвеждане на нов, независим местен производствен капацитет.

Подробности за програмата на USDA за разширяване на производството на торове

Шест месеца по-късно този план вече се осъществява. Във вторник USDA обяви подробности около това, което нарича Програма за разширяване на производството на торове, като каза, че финансирането е двойно повече от това, което агенцията първоначално е заделила с 500 милиона долара, които сега са налични под формата на безвъзмездни средства.

„Под ръководството на президента Байдън и вицепрезидента Харис, Министерството на земеделието на САЩ създава устойчива, сигурна и устойчива икономика и тази подкрепа за осигуряване на вътрешни, независими доставки на торове е част от това усилие“, казва министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак. „USDA вярва в растежа на иновативни местни бизнеси, притежавани и споделени от хора, които могат най-добре да обслужват нуждите на собствената си уникална общност, да запълнят празнините и да изградят възможности. Неотдавнашните прекъсвания на веригата за доставки показаха колко критично е да се инвестира във веригата за доставки на селскостопански продукти тук, у дома. Програмата за разширяване на производството на торове е един пример от много инициативи на администрацията на Байдън-Харис за връщане на производството и работните места в Съединените щати, насърчаване на конкуренцията и подкрепа на американски стоки и услуги.

Администрацията на Байдън казва, че субсидиите са насочени към независими производители, които работят за устойчиво американско производство на торове за фермерите.

Максималната сума на безвъзмездната помощ е 100 милиона долара
Минимумът е 1 милион долара.
Срокът на безвъзмездна помощ е пет години.
 
Белият дом казва, че средствата могат да бъдат използвани за подпомагане на разширяването на производството на торове, както и на алтернативи, чрез:

Независим и извън орбитата на доминиращите доставчици на торове. Тъй като целта на програмата е да увеличи конкуренцията, се прилагат ограничения за пазарен дял.
Произведено в Америка. Продуктите трябва да се произвеждат от компании, опериращи в САЩ или техните територии, за да се създадат добре платени работни места у дома и да се намали зависимостта от потенциално нестабилни, непостоянни чуждестранни доставки.
Иновативен. Техниките ще подобрят методите за производство на торове и технологиите за ефективна употреба, за да дадат старт на следващото поколение торове и алтернативи на хранителни вещества.
Устойчив. В идеалния случай продуктите ще намалят въздействието на парниковите газове от транспортирането, производството и употребата чрез възобновяеми енергийни източници, суровини и формулировки, стимулирайки по-голяма прецизност при използването на торове.
Фокусиран върху фермера. Подобно на други инвестиции на Commodity Credit Corporation, движещ фактор е предоставянето на подкрепа и възможности за производителите на селскостопански стоки в САЩ.

Президентът и главен изпълнителен директор на Института за торове Кори Розенбуш каза: „Производството на торове в САЩ се състои от големи международни корпорации, малки регионални производители и всичко между тях. Всички те играят критична роля в снабдяването на фермерите с хранителните вещества, необходими за отглеждането на храната, която изхранва света. Докато изграждането на азотна инсталация може да струва между 2-4 милиарда долара, всичко, което спомага за укрепване на местното производство на торове, е печалба за индустрията, производителите и потребителите.

Какво причинява високите цени на торовете днес?

В момента САЩ се нареждат в челната тройка по внос на торове. Повечето от тези продукти или компоненти на тора идват от трети страни, включително Китай, Русия, Канада и Мароко. Проблемите с веригата за доставки доведоха до скок на цените на торовете миналата есен. Тези цени се повишиха още повече преди пролетната кампания тази година. Не само цената беше проблем, но и наличието на тор.

Преди година новината за черните лебеди, които удрят индустрията за торове, беше актуална история. От въздействието на урагана Айда до политически и климатични проблеми, оплетени в паяжина от забавяне на производството в Европа и Китай, проблемите продължават да се трупат.

Година по-късно проблемите все още са преобладаващи, тъй като фермерите отново са изправени пред покачващи се цени на торовете. От цените на царевицата, проблемите с транспорта до цените дори на енергията, има няколко фактора, които стимулират растежа на цените на торовете.



Притеснения относно доходите на фермите през 2023 г
Главният икономист на USDA Сет Майер говори на Ag Outlook Forum в Канзас Сити тази седмица. Той описа финансовите перспективи за фермерите през 2023 г. като такива, които идват с повече безпокойство и основната причина е прекомерната загриженост, че цените на земеделската продукция няма да се повишат със същата скорост като цените на суровините. Особено безпокойство предизвиква нарастващата цена на тора.  

Майер казва, че не вижда в краткосрочен план цените на торовете да се връщат към нивата отпреди пандемията.

Колко високи са цените на азотните торове в САЩ днес?

Цените стартираха от около $700 през есента на 2021 г. и скочиха до $1500 до края на миналата есен. През пролетта на 2022 г. те досигнаха до $1700. Земеделските производители, които искат да резервират количества  за есента на 2022 г., видяха цени, които започнаха от $1000 за тон, но сега са над $1400 за тон.
 
„Исторически погледнато, може би сме смятали, че торът е преди всичко вход за енергийни разходи“, казва Брад Любен, селскостопански икономист от Университета на Небраска-Линкълн. „Енергията движи цената на тора, но и производството, така и цената на царевицата. Същото важи и за настоящите енергийни сътресения в Европа, което оставя открити всякакви въпроси относно доставките и наличността на природен газ през зимата, както и транспорта и всичко останало, което виждаме да се случва тук с предизвикателствата. Волатилността е нещо, което производителите ще трябва да управляват."


Докато краткосрочните проблеми с цените предизвикват безпокойство у фермерите днес, икономистите  казват, че преместването на производството в САЩ ще отнеме време. Причината, поради която производството на торове се премести в страни като Китай, Русия и други, се дължи на по-ниската цена на енергията, както и на не толкова много регулаторни препятствия за производителите.


Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X