Планирането на реколтата започва с почвен анализ

След като знаем какво има и какво няма в почвата, можем да оптимизираме хранителния режим на културите

На прага сме на есенната сеитбена кампания. Сега, наред с избора на семена, тяхното обеззаразяване, подготовка на почавата и други, един от най-важните въпроси е формиране системата на хранене на културните растения. От това доколко те ще са осигурени с всички необходимими макро-, мезо- и микроелементи, зависи бъдещото качество и количество на реколтата.
Пред земеделците стои въпросът — как да се изчислят необходимите норми на внасяне на торове за планирания добив. Всяка култура се нуждае от различни елементи и съотношението помежду им. Освен това, необходимо е да се вземе предвид и износът на хранителни вещества от почвата с предшествениците.
Всяка култура изисква определено минерално хранене. Затова, за да й се осигурят оптимални условия за растеж и развитие, земеделецът трябва да знае, какво има и какво липсва в полето му. Благодарение на тази информация той отрано може да вземе мерки и да реши, какви торове да внесе за зимните житни култури, в какви норми и от кои въобще няма нужда. И съответно да може прецизно да планира своите производствени разходи. Освен това, своевременното внасяне на необходимите торове помага да се възстанови балансът, нарушен в резултат на изнесените от предшестващите култури различни елементи от почвата.
Всичко това трябва да е базирано на реална потребност, което няма как да стане по друг начин, освен чрез агрохимичен анализ на почвата. Чрез него всеки може да получи информация за количествените измерения на много показатели: азот, рН, органично вещество, подвижни форми (фосфор, калий, сяра), макро- и микроелементи. Освен това, при необходимост в лабораториите почвата може да се изследва за остатъчни количества пестициди, за да се избегне фитотоксичност към културните растения в бъдеще. Такъв комплексен анализ позволява точно планиране на производствените разходи и създава условия за получаване на планирания добив.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X