Износът на торове от Русия ще намалее със 17% през 2022 г.

Износът на торове от Русия през 2022 г. може да бъде със 17% по-нисък от миналата година. През 2021 г. той възлиза на около 38 милиона тона физическо тегло. Това съобщи изпълнителният директор на Руската асоциация на производителите на торове (РАПУ) Максим Кузнецов по време на конференцията „Минерални торове“ в рамките на Пермския инженерно-индустриален форум, пише ТАСС.

Според него основната причина за спада на износа е санкционният натиск: невъзможността за извършване на финансови транзакции, застраховане на товари и т.н. Заместник-началникът на Министерството на промишлеността и търговията Михаил Иванов каза по-рано пред ТАСС, че обемът на износа на торове от Русия може да бъде намален с около 10% през 2022 г. при пълно снабдяване на вътрешния пазар.

Обемът на износа също беше засегнат от факта, че руските пристанищни съоръжения не са достатъчно пригодени за претоварване на минерални торове. Общият им обем в Русия, според Кузнецов, е 31,4 милиона тона, допълнителен трансборд, включително амоняк, е извършен през балтийските пристанища. Сега в руските пристанища е невъзможно да се превозва насипен и течен амоняк, няма и мощности за претоварване на опасни минерални торове, обясни Кузнецов.

В същото време той отбеляза, че производството на основните видове минерални торове в Русия расте. „От 2013 г., когато започна нов инвестиционен цикъл в индустрията, обемът на производството е нараснал с 43% до 26,3 милиона тона от активното вещество. През 2022 г. за 10 месеца, според Росстат, се е увеличило производството на азотни и сложни минерални торове, увеличението е съответно с 6% и 2%, цитира данните Кузнецов.

Заместник-министърът на земеделието Андрей Разин каза по време на конференцията, че потреблението на минерални торове в Русия през следващите години ще се увеличи до 8 милиона тона в активното вещество. Тази година обемът на вътрешния пазар ще достигне 5 милиона тона, като се е увеличил с 300 хиляди тона спрямо 2021 г. в активното вещество. По думите на зам.-министъра това ще позволи да се постигне ниво на внасяне на минерални торове от около 80 кг на декар в цялата страна, докато в момента се внасят около 60 кг на декар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини