Новият шеф на БАБХ: БАБХ не е само Капитан Андреево

Ден след назначаването си, новият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков участва в 16-ия Коледен форум на „Стандарт“ „Да! На българската храна“, за да се представи пред агробизнеса и да поеме своите ангажименти към него.

Днес не само в качеството ми на новоназначен изпълнителен директор на Българската агенцията по безопасност на храните, но и като ветеринарен лекар, който дълги години назад във времето е работил в сферата на Националната ветеринарно-медицинска служба, след това и във вече сформираната БАБХ, ви заявявам, че служителите от Агенцията сме на своя пост. Знаем своите задължения, гоним своите отговорности, заяви д-р Шиков.

Кризите в последно време зачеставят, те не са само в Европа и в България. Но паралелно с това засегнаха и БАБХ. Затова отново заявявам, че ние знаем своята отговорност и се стремим всекидневно да я изпълняваме,увери изпълнителният директор на БАБХ.

Грижата за безопасността на храната, която достига до нашата трапеза, минава през нашия контрол не само на полето, не само във фермата, не само на граничния контролен пункт, където идват вносните храни от животински и неживотински произход, каза още Иван Шиков.

БАБХ в последно време като че ли се олицетворява единствено и само с границата „Капитан Андреево“. Криза, която няколко месеца бушува, криза, която е висока летва за не малко служители и ръководители в Агенцията, а също така като цяло и предизвикателство и за Министерството на земеделието, каза новият шеф.

И увери: „Но мога да заявя, че благодарение на помощта в лицето на министър Явор Гечев и на нашия ресорен зам.-министър доц. Крум Неделков ние се борим тази криза на „Капитан Андреево“, за да се сведе до минимум проблемът там. И мога да заявя, че имаме много добри успехи в тази посока, свързани с увеличаване на лабораторните изследвания, с пускане и акредитиране на нова лаборатория, която подпомага изследването на пробите от животински произход по отношение на пестициди.“.

Но винаги съм смятал, че БАБХ не е само „Капитан Андреево“. БАБХ са всички онези нейни инспектори, които всекидневно са на полето, сред растениевъдите, всички онези нейни служители във фермите при животновъдите, всички онези служители в предприятията, преработващи продукция от животински и неживотински произпод. БАБХ изпълнява своите ангажименти всекидневно. И за мен това е гарант за по-доброто качество на храната, която стига до нашата трапеза, обобщи директорът на агенцията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X