ФАО за 2023 г.: 40% по-малко посеви с пшеница в Украйна, но рекордно световно производство

Засяването на зимна пшеница за реколта 2023 г. продължава в страните от северното полукълбо на фона на опасения за недостиг на основни земеделски ресурси и неблагоприятни климатични условия. Въпреки високите разходи обаче засетите засега площи са над средните, се казва в изявление на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Така в САЩ сеитбата на зимната пшеница протичаше с бързи темпове и почти приключи към средата на ноември. В момента сушата засяга около три четвърти от площите със зимна пшеница и се очаква условията да се запазят в някои региони до началото на следващата година.

В ЕС продължава сеитбата на зимна пшеница при благоприятни метеорологични условия за поникване. В някои райони обаче има дефицит на валежи.

Прогнозите са, че посевите от пшеница в Украйна ще намалеят с 40% от петгодишната им средна стойност, тъй като войната продължава да ограничава достъпа до нивите и да причинява сериозен недостиг на ресурси.

Очаква се намаляване на площите със зимна пшеница и в Русия, където проливните дъждове възпрепятстваха подготовката на полето, а относително по-ниските вътрешни цени доведоха до намаляване на площите. В същото време площите със зимни култури ще намалеят до средното ниво спрямо миналата година.

Високите вътрешни цени на пшеницата в азиатските страни пък допринасят за увеличаване на засетите площи. В Китай и Индия реколтата от пшеница се очаква да бъде над средната. В същото време в Пакистан е възможно намаляване на нивите.

ФАО намали и прогнозата за световното производство на зърно през 2022 г. до 2756 милиона тона (2% по-малко от 2021 г.) поради намаляването на реколтата от царевица в Украйна, където част от зърното ще остане по полетата поради увеличението в цената на дообработката на зърното. Анализаторите понижиха и прогнозата за световното производство на пшеница, но въпреки това новият показател от 781,2 млн. тона остава рекордно висок.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X