Защо е нужен азотът на растенията?

Азотът е незаменим хранителен елемент за нормален растеж, развитие и продуктивност на земеделските култури. Той играе важна роля при фотосинтезата, образуването на листната маса, формирането на плодовете и семената, количеството и качеството на добива. Растенията имат нужда от азотна храна почти през цялата си вегетация.


Земеделските култури се различават по нуждите от азот за формиране на продуктивността си. Тези специфични нужди и условията, при които се отглеждат са база за определяне на азотното минерално торене. При недостиг или излишък на елемента растенията не се развиват нормално и проявяват симптоми, които говорят за определен на дисбаланса.


Ако липсва достатъчно азот, при растенията се наблюдава:

  • забавен растеж;
  • първоначално бледо-зелена, жълто-зелена и дори жълта листна маса с последващо покафеняване и отмиране на листата;
  • ниска устойчивост на абиотичен и биотичен стрес;
  • преждевременно узряване;
  • силно намален добив;
  • влошен пазарен вид и качество на продукцията;
    Ако има излишък на азот:
  • се ускорява растежа, листната маса нараства буйно и придобива тъмно зелен цвят;
  • удължава се стерилния и вегетационния период;
  • натрупват се излишни нитрати и белтъци;
  • растенията стават неустойчиви на болести, измръзване и суша;
  • влошават се технологичните и вкусовите качества на продукцията.
    Азотът оказва най-силен непосредствен ефект върху добивите от селскостопанските култури. При равни други условия валежите повишават ефективността от азотните торове. Ефективността нараства и при правилно съчетаване на азотно с фосфорно и калиево торене.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини