Предварителните оценки на световния пазар на ПРЗ показват ръст от 6 процента през 2022 година

Глобалният пазар на химикали за растителна защита се очаква да нарасне с 6,2% през 2022 г. до 69 256 милиона долара, според предварителен анализ на S&P Global Commodity Insights Crop Research Group (известен преди като Phillips McDougall)

Прогнозите се основават на доклади за секторни перспективи за анализ на пазара на агрохимикали. Всички пазарни данни са представени на ниво производител, като се изключва влиянието на маржовете на дребно и дистрибуцията.

Продажбите на всички пестициди, включително неселскостопанските продукти, се оценяват на ръст от 5,8% до 78 193 милиона долара. Продажбите на неселскостопански пестициди се очаква да нараснат за втора поредна година, но много по-скромно от 2021 г. Очаква се секторът да генерира $8,937 милиона приходи, което е ръст от 3,1%.

Екипът на Crop Science Commodity Insights подчертава предварителния характер на оценките. След приключване на четвъртото тримесечие, той ще извърши допълнителен анализ за измерване на пазара и ще публикува окончателни данни в началото на 2023 г.

Факторите, които повлияха на пазара за растителна защита тази година, включват руско-украинския конфликт, енергийната криза в Европа и хранителната криза в Близкия изток и Африка, сушата в Европа и Азия, опустошителните наводнения в Пакистан. На много големи развити пазари има инфлация, а цените на активните вещества за растителна защита изпреварват общата инфлация.

За страните в южното полукълбо пазарните оценки се основават на 2021/22 селскостопанска година, а не на 2022 календарна година.

До края на 2022 г. се очаква азиатско-тихоокеанският пазар да нарасне с приблизително 4%, за да достигне близо 21 900 милиона долара.

Двата най-големи пазара в региона, Китай и Индия, ще се представят добре благодарение на силната среда за ценообразуване на пестицидите, наблюдавана от 2021 г. до 2022 г., според данни, публикувани от Китайската асоциация на индустрията за растителна защита (CCPIA). Растежът на китайския пазар идва въпреки тежката суша в ключови региони за производство на ориз в южната част на страната и наредбите ограничаване на производството във връзка с енергоемките отрасли.

През последните години европейският пазар претърпя цялостен спад поради един от най-строгите регулаторни режими, тъй като редица молекули бяха забранени или постепенно премахнати, както и поради неблагоприятни метеорологични явления. Освен това еврото отслабна значително спрямо долара, което се отрази на представянето, измерено в доларово изражение.

Що се отнася до руско-украинския конфликт, анализаторите изчисляват, че украинският пазар на продукти за растителна защита, който през 2021 г. беше оценен на 849 милиона долара, ще се свие с около една трета. Руската икономика, въпреки наложените санкции, се засили, тъй като нарастващите цени на енергията увеличиха стойността на рублата. Освен това Русия отговори на санкциите, като увеличи селскостопанското производство, за да гарантира вътрешната си продоволствена сигурност.
След спад през 2020/21 г., Crop Science на Commodity Insights очаква пазарът на пестициди в Латинска Америка да отбележи значителен растеж, нараствайки с около 16,9% до около 19 100 милиона долара през 2021/22 г. Оценките обхващат Мексико и Централна Америка, както и Южна Америка.

В Бразилия, която беше най-големият вътрешен агрохимически пазар в света с 10 700 милиона долара продажби през 2020/21 г., по-силният реал помогна за стимулиране на бизнеса тази година. Освен това, въпреки тежката суша в южните щати, разширяването на площите със соя, заедно с очакваното увеличение на износа, увеличиха търсенето на продукти за растителна защита и доведоха до допълнително увеличение на цените на продуктите. Оптимизмът на пазара доведе до двуцифрен ръст на пазара за растителна защита на соята.

Северноамериканският бизнес с пестициди, включително Канада и САЩ, също се разраства. По-високите цени на активните съставки и растящите площи със соя, заедно с благоприятните очаквания за добиви, стимулират по-високите продажби на продукти за растителна защита в САЩ. Изключение прави памукът – намаление с близо една трета на  площите през 2022 г. и изоставената земеделска земя в ключови щати като Тексас доведоха до най-ниската реколта от памук от 2015/16 г.

Цялостната ситуация в Канада е оптимистична: пазарът на пестициди се движи от силното разширяване на площите с пшеница, добрите цени и силното глобално търсене на тази култура. Увеличението на площите с пролетна и твърда пшеница компенсира намаляването на площите със зимна пшеница в Канада.

Източник: S&P Global Commodity Insights.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X