Световният пазар на картофи ще расте, преработката на обелките ще е отделна ниша

Пазарът на картофи през следващите пет години ще отбележи среден годишен темп на растеж от 3,5%, а тъй като производителите вероятно ще повишат цените на „втория хляб“, картофената кора ще отвори своя собствена ниша

Картофите са третата най-важна хранителна култура в света след ориза и пшеницата. Има над 4000 ядливи сорта картофи и над 180 диви. Въпреки че дивите растения са практически негодни за консумация поради горчивия си вкус, те имат естествена устойчивост на вредители, болести и климатични фактори, поради което служат като разплоден материал.

Според анализаторите нарастването на площите с картофи е най-силно спрямо останалите хранителни култури. Картофите се консумират от повече от един милиард души по света и в сравнение с други култури, те имат предимствата на лесно съхранение, висок добив, ниска поддръжка и широк пазар. Дори в страни, които традиционно не консумират картофи, като Африка,  са станали популярни поради дългия си срок на годност.

Пресните и охладените картофи са двете основни категории. Пресни се използват за ежедневна консумация, а охладени се изнасят или внасят за хранително-вкусовата промишленост. В преработвателния сектор търсенето на картофи е в нарастваща тенденция. Китай, Индия, Русия, САЩ и Германия бяха най-големите производителки на картофи в света през 2020 г. с добив от 78,2 милиона метрични тона.

В момента Китай е най-големият производител на картофи в света. Според данни на FAOSTAT производството на картофи в страната е било 75 657 850 метрични тона през 2019 г. и се е увеличило до 78 236 596 метрични тона през 2020 г. Бързият растеж на производството на картофи в Китай се дължи на няколко причини. Краткият вегетационен период и широката адаптивност на картофите ги правят подходящи за разнообразния релеф и климат на страната и позволяват отглеждането през цялата година.  60% от китайските картофи се консумират пресни в домакинствата и ресторантите.Въпреки това, поради бързата урбанизация, населението на средната класа нараства, консумирайки бързо хранене с картофи.
Индия следва Китай. Увеличението на производството е правопропорционално на нарастването на консумацията на картофи в страната. Урбанизацията и индустриализацията значително повишиха търсенето на готови за консумация полуфабрикати в Индия. Това увеличи търсенето на замразени преработени картофени храни. 

Картофите се използват за различни цели и не само в домашната кухня. По-малко от 50% от световната реколта от картофи се консумира прясна, а останалата част се преработва в готова храна и съставки.

Днес глобалната консумация на картофи се измества от пресни към преработени храни с добавена стойност: замразени за пържени картофи, картофен чипс, дехидратирани картофени люспи за картофено пюре. Картофеното брашно, друг дехидратиран продукт, се използва в хранително-вкусовата промишленост за свързване на месни смеси и сгъстяване на сосове и супи, за приготвяне на сладолед, бисквити и сладкиши.

Фин, безвкусен прах с приятна текстура, картофеното нишесте осигурява по-висок вискозитет от пшеничното и царевичното нишесте. И накрая, в Източна Европа и Скандинавия натрошените картофи се нагряват, за да превърнат нишестето си във ферментиращи захари, използвани при дестилацията на алкохолни напитки като водка.

И може би една от най-интересните области на пазара на картофи ще бъде обработката на кората.

„С покачването на цените на картофите и общата инфлация, която води цените на храните до двуцифрени цифри, преработката на картофени кори има смисъл“, казва Катлийн Трию, президент и главен изпълнителен директор на американската кооперация за отглеждане на лук и картофи Fresh Solutions Network. „Вероятно е увеличаването на разходите за суровини за фермерите да доведе до по-високи цени за потребителите и картофите не са изключение. Докато потребителите търсят начини да спестят пари, ние ще им предложим нова тенденция за рециклиране – upcycling, тоест процесът на преобразуване на странични продукти или отпадъци. По-специално, изчислено е, че картофената промишленост генерира отпадъци и странични продукти, равни на приблизително 12-20% от общото производство. Картофените обелки могат да се използват за производство на чипс, зеленчуков бульон и картофен прах. Картофената галета може да се използва и като безглутенов заместител на галетата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X