Калций (Ca) в храненето на растенията

 Калцият може да се доставя във високи концентрации и може да достигне до повече от 10% от сухото тегло (напр. в зрели листа),

 голямо количество Ca често се изолира във вакуоли, докато концентрацията му в цитозола е ниска,

 подвижността на Ca в симпласта и във флоема е доста ниска,

 участие в целостта на клетъчната стена (калциев пектинат), както и стабилизиране на мембраните и цитоскелета,

 инхибиране на активността на ензимите, които разтварят средните епидермални плаки,

 активност в клетъчното сигнализиране и отчитане на хранителни вещества (промените във външната наличност на хранителни вещества влияят на концентрацията на цитозолния Ca и активират или потискат хранителните транспортери),

 роля в отговора на стреса и антиоксидацията (неутрализиране на реактивни кислородни видове).

 Освен усвояването от почвата, в определени фази на растеж и по време на излагане на стрес се препоръчва и листно приложение на Ca.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини