Френският износ на мека пшеница извън ЕС нараства

Прогнозата за износа на мека пшеница от Франция извън Европейския съюз през 2022-2023 г. продължава да се покачва до 10,6 милиона тона, с 21% повече от миналата година, поради силното търсене от Северна Африка, съобщи Ройтерс, цитирайки земеделския офис FranceAgriMer.

Франция, най-големият производител на пшеница в ЕС, през декември се очакваше да изнесе 10,3 милиона тона зърно, което е увеличение с 300 000 тона спрямо предходния месец, според FranceAgriMer.

„Това, което е ясно е, че търсенето все още е значително от Магреб, особено от Мароко“, каза пред репортери Пол Льо Бидо, заместник-ръководител на отдела за зърно на FranceAgriMer.

Конкурентоспособността на френската пшеница на северноафриканските пазари беше подпомогната от нарастващите застрахователни разходи за доставки от Русия, най-големият износител на пшеница в света, отбеляза Le Bideau.

Участниците на пазара, консултирани от FranceAgriMer, имат оценки за френския износ на мека пшеница извън ЕС, вариращ между 10 милиона и 11 милиона тона, каза той, добавяйки, че все още има много несигурност относно въздействието на продължаващата война на Русия в Украйна.

FranceAgriMer намали перспективите си за износ на мека пшеница в рамките на ЕС до 6,64 милиона тона от 6,73 милиона. Той намали прогнозата си за френските запаси от мека пшеница в края на сезон 2022-23 на 30 юни до 2,33 милиона тона, от 2,55 милиона, прогнозирани през декември.

За ечемика офисът повиши прогнозата си за крайните запаси за 2022-23 г. до 1,97 милиона тона от 1,85 милиона преди това поради намалени очаквания за използване на фураж и износ поради неконкурентни цени на ечемика.

За царевицата прогнозните запаси в края на 2022-2023 г. бяха леко увеличени до 2,3 милиона тона от 2,23 милиона, тъй като намалените перспективи за износа в рамките на ЕС и ревизиите в посока нагоре на доставките и вноса на реколтата надвишиха повишената прогноза за употребата на фуражи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X