Министър Гечев: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара

Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, защото вместо коридори за износ нашите държави се превръщат в складове. Това заяви министърът на земеделието по време на среща със своите колеги от Полша, Румъния, Унгария и Чехия, по време на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”. „Още преди три месеца предупредих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще струва скъпо на държавите от нашия регион”, допълни още българският министър.

Ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара и не само при слънчогледа. „15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари.

В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона” посочи министър Гечев. Той информира още, че заради близостта на Черно море до войната на практика се избягва морският транспорт. В тази връзка е необходимо да се търсят други транспортни коридори вкл. ползването на жп връзките. „Освен пряката помощ за Украйна трябва да мислим как да регулираме тези процеси”, отбеляза българският министър.

„Необходима е европейска солидарност и за нашите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз”, беше категоричен Гечев пред своите колеги.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и тази година. Министрите се договориха темата да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X