Учени от Челябинск разработиха сорт кайсии, който издържа на 40-градусов студ

Учени от Челябинск разработиха нов сорт кайсии, който издържа на 40-градусови студове и може да расте в Урал, съобщиха от пресслужбата на Уралския федерален център за аграрни изследвания на Уралския клон на Руската академия на науките.

Отбелязва се, че сортът кайсия „Призер“, отгледан от учени от Южноуралския изследователски институт по градинарство и отглеждане на картофи (структурно подразделение на Уралския клон на Руската академия на науките), е включен в Държавния регистър на селекционните постижения и се препоръчва за отглеждане в района на Урал.

„Отгледаната костилкова овощна култура се отличава с висока зимоустойчивост – издържа до -40 градуса и производителност – от едно дърво могат да се съберат до 30 килограма плодове“, се казва в доклада.

Агенцията отбелязва, че работата по селекционирането на този сорт е продължила почти 30 години и е започнала през 1992 г. Селекционерите избраха сорта през 2002 г. сред перспективните, а през 2008 г. го представиха за държавно сортоизпитване.

„Суровият климат не е пречка за отглеждането на кайсии в нашата почвено-климатична зона. Новият сорт „Призер“ има висока зимоустойчивост – цветните пъпки са устойчиви на зимни температурни колебания и пролетни мразове, стабилни и високи добиви – 13,5 тона от хектар. Освен това сортът е непретенциозен в отглеждането“, цитира в съобщението Фирудин Мамедага оглу Гасимов, водещ научен сътрудник в Южноуралския научноизследователски институт по градинарство и картофопроизводство, „автор“ на сорта „Призер“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X