Какво всъщност се случи на зърнените пазари през 2022 г. и какво (вероятно) ще се случи през 2023 г.

Силно негативно влияние върху ценовата конюнктура в Европа оказва и перспективата за натрупване на рекордни количества пшеница в черноморския регион (Русия, Украйна и Казахстан) в края на маркетинговата 2022/23 г. – 22,7 млн.т, в сравнение с 21,3 млн.т 2021/22 г. и 18,2 млн.т – 2020/21 г.

Игор Валентович
През изминалата календарна 2022 г. обстановката на международните и представителните регионални зърнени пазари беше изключително динамична вследствие на определящото влияние на геополитическия фактор, обусловено от войната в Украйна и високият градус на напрежение в отношенията на Русия с държавите членки на НАТО и Евросъюза. За напрежението в световната търговия допринесе и изострянето на отношенията между Щатите и Китай, основният вносител на аграрни стоки в глобален мащаб. Впрочем, новината за руската инвазия в Украйна (24 февруари) разбуни всички суровинни пазари.
Веднага след първите руски удари Reuters алармира:

  • „Цените на петрола и зърнените храни хвърчат нагоре след информациите за обявената ядрена готовност в Русия и западните санкции;
  • Цените на алуминия са на рекордно равнище, предизвикано от притесненията за руски доставки
  • Златото поскъпва, цените на паладия се покачват, тъй като Западът засилва санкциите
  • Светът се страхува от глобалната инфлация при храните вследствие на драстичното поскъпване на пшеницата, царевицата и растителните хранителни масла.” …
    След 24 февруари котировките на зърнените храни на международните пазари започнаха стремително да се катерят нагоре, като възходящият тренд се характеризираше с безпрецедентно висок ценови волаталитет.
    Фактът, че паническите настроения заляха зърнените пазари е напълно обясним, тъй като делът на Русия и Украйна в световния износ на пшеница възлиза на около 30 на сто, като двете черноморски държави осигуряват за глобалния пазар близо 20% от експорта на царевица и решаващите 80% от износа на слънчогледово масло.
    В рамките само на една седмица цената на пшеницата в Чикаго се покачи с 45 на сто, което е най-драстичното седмично поскъпване за цялата история на най-голямата зърнена борса в света, основана през далечната 1848 година.

    Вечерта на 23 февруари 2022 г. мартенският контракт пшеница затвори в Чикаго на равнище около $322/т, а само няколко дни след това на 7 март борсовите котировки се изкачиха на рекордните исторически стойности от $523,60/т, ($14,25 за бушел, в сравнение $237/т на същата дата на предходната 2021 г.). На 7 март 2022 г. максимални ценови стойности пшеницата маркира и на борсата в Париж – EUR 450/т, в сравнение с EUR 294/т при закриване на борсата на 23 февруари 2022 г. и EUR 230,25/т на 8 март 2021 г.
    Впрочем, анализът на ценовата картина в Чикаго и Париж показва, че още преди нахлуването на Русия в Украйна пазарите на хлебно и фуражно зърно формираха плавен възходящ ценови тренд, обусловен от нарушените от пандемията вериги за снабдяване и неблагоприятните агрометеорологични условия в Южна Америка. Започналата на този фон руска инвазия в Украйна провокира рязкото засилване на паническите настроения на пазара, но постепенно страхът от дефицитен баланс от хлебно и фуражно зърно започна да намалява.
    През втората половина на март 2022 г. котировките на основните зърнени култури в Чикаго и Париж започнаха да се плъзгат надолу. “Войната в Украйна престана да оказва шокиращо влияние върху житните пазари и цените падат”, коментираха стремителната промяната във вектора на ценовото развитие анализаторите в Чикаго. И това беше напълно логично. Тъй като прогнозните данни на водещи правителствени и международни организации за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2022/23 г. противоречаха на апокалиптичните политизирани прогнози за настъпване на „всеобщ глад” вследствие на спада на производството и износа на зърнени храни от Украйна. Разчетите на Международния съвет по зърното (IGC), Министерството на земеделието на САЩ, Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), големите инвестиционни банки и независимите аналитични компании, оповестени през втората половина на март – април убедително демонстрираха, че спадът в производството на пшеница в Украйна ще бъде компенсиран с увеличения експортен потенциал на други страни.
    На 22 юли 2022 г., след седмици на напрегнато очакване, в Истанбул споразумението за отблокиране на износа на зърно от Украйна („Зърнената сделка за Украйна”.) стана факт и в значителна степен допринесе за засилване на низходящия тренд. Въпреки политическите спекулации, сделката за доставките на зърно по „черноморския коридор беше удължена, като за засилването на низходящия ценови тренд в края на есента в голяма степен повлияха разговорите за негативните тенденции в развитието на потреблението на пшеница в глобален мащаб на фона на забавянето на световната икономика, опасенията за намаление на вноса на зърнени храни в Китай, рекордната руска реколта и износ, а също така и подновените очаквания за рекордна реколта от пшеница в Австралия.
    Въпреки бясното турболентно развитие пшеницата завърши календарната 2022 г. в Чикаго с положително отклонение само от 8 долара спрямо края на 2021 г. (30.12.) на равнище $291/т, което е с драстичните $232,60 за тон под рекордните мартенски стойности.
    Подобна динамика демонстрира и европейският пазар. На 30 декември 2022 г. мартенският контракт мелничарска пшеница затвори в Париж (Euronext) на равнище EUR309,25 за тон, в сравнение с около EUR 280 за тон в последния работен ден на 2021 г.
    По данни на Международния съвет по зърното в края на 2022 г. американската мека червена зимна пшеница (SRW) се предлагаше за износ от САЩ по $346/т FOB, твърдата червена зимна пшеница (HRW) – по $396/т FOB, а котировките на френската мелничарска пшеница 11,5-12,5% протеин на база FOB Руан ерозираха до EUR315 за тон ($337/т; $380/т и около EUR 285/т, в края на 2021 г.).
    Веднага след новогодишните празници цените на пшеницата на международните пазари подновиха стремителното си движение в низходяща посока. Ценовото хоро надолу отново поведе борсата в Чикаго, като на 10 януари котировките на мартенския контракт пшеница там се сринаха до 15 месечното дъно – до $265/т. Ниските цени активизираха купувачите и в петък, 20 януари, борсата затвори на равнище около $273 за тон, но все пак със значимо отрицателно отклонение от 18 долара в рамките на триседмичния период. С понижение от около 22 долара завърши периода и американският експортен пазар, на нивата $325/т FOB за мека червена зимна пшеница.
    С драстичните 22-24 евро през първите три седмици на новата 2023 г. поевтиня мелничарската пшеница на френския пазар – до ЕUR 285/т на борсата в Париж и EUR293/т FOB Руан (ЕUR 266/т и ЕUR 275/т съответно в края на първата половина на януари 2022 г.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X