В какви съдове да произведем разсада?

Не е маловажен въпросът по какви параметри е необходимо да се избират съдовете за разсад – за какви видове растения, какви съдове ще са подходящи.

Добрите добиви зависят от здравия и качествен разсад. За да се случи това още от началото е важно да се подберат правилно съдовете в които ще се отглеждат разсадите. Добре е още през януари да се замислите за избора им.

Всяка култура има своите особености на развитие на кореновата система и изисквания към пресаждане. Съдовете трябва да се подбират с оглед на това.

Например всички тиквови не понасят пресаждането. За тях е най-добре да се изберат съдове, които се разлагат в почвата и растенията се засаждат без изваждане на корените от съда.

Пласмасовите форми за разсади са с различна форма и размери. Кръглите и квадратни форми имат и преимущества и недостатъци. Кръглите заемат много място, което намалява количеството разсад на определена площ (перваза на прозореца или парника), но пък лесно се пълнят с почвен субстрат. Квадратните форми са компактни, което е преимущество, но пък по-трудно се пълнят с почва. За всяка култура може да изберете нужния диаметър съд.

Пласмасовите касети за отглеждане на разсад са правоъгълни или квадратни форми, разделени на отделни клетки. Те имат различна форма, размери и диаметър на дренажните отвори. Удобни са за транспортиране, облекчават минималното повреждане на корените при засаждане в лехите. Касетите са за многократно ползване.

Торфените саксиики са подходящи за растения, които болезнено понасят пресаждането на открито. Те обезпечават на 100% преживяемостта и корените остават здрави, но тези съдове имат и недостатъци – първо не са дълготрайни, второ при излишък на влага още преди пресаждането на разсада съдовете губят форма и вид. При торфените съдове не трябва да се допуска пресъхване на почвата, тогава стените на съда се отслояват от почвата и тогава при следващите поливки водата само се оттича в подложката. В този случай е необходимо пресаждане.

И така, при избора на съдове за отглеждане на разсади е нужно да се съобразим с основните изисквания:

  1. Вместимост. Отчитайки биологичните особености за отглеждане на културата е необходимо правилно да се определи размера на съда.
  2. Дренаж.
  3. Устойчивост и твърдост на стените на съдовете. Това ще ограничи движението на почвата и повредата на кореновата система по време на отглеждане и транспортиране на разсадите.
  4. Непрозрачност. Корените на растенията в контейнерите трябва да бъдат защитени от светлината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X