ДФ „Земеделие“ индексира цените по училищни схеми

Държавен фонд „Земеделие“ индексира цените за доставки на плодове, зеленчуци, млечни продукти и мед по училищни схеми. Методиката с таблиците за единични разходи по схемите за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в Република България e изменена. Причината за това са колебанията на цените на стоки и услуги, породени от военния конфликт в Украйна, както и в следствие на задълбочаващата се икономическа рецесия в световен мащаб.

   При определяне на цените на порция се взима предвид общия индекс на потребителски цени (ИПЦ) от НСИ. Индексацията на цените ще се приложи за втория учебен срок – от 1 февруари 2023 г. до края на учебната 2022/2023 г. Това е второто увеличение на цените на продуктите по училищните схеми за настоящата учебна година. На сайта на ДФ „Земеделие“ са публикувани таблиците за единични цени за учебната година 2022/2023 г.

    До момента Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил близо 14 млн. лв. (13 900 253 лв.) по двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за учебната 2022/2023 г. От тях близо 11 млн. лв. (11 080 797 лв.) са за реализирани доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Останалите средства, в размер на 510 292 лв., са за възстановяване на разходи за доставка на пчелен мед. ДФЗ изплати и 2 309 164 лв. за възстановяване на Данък добавена стойност (ДДС) на одобрени фирми – изпълнители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X