Еволюция, не революция: Интегрираното управление на вредителите печели място в Полша

Интегрираното управление на вредителите (IPM) – стратегия, която използва йерархия от продукти за растителна защита, за да сведе до минимум употребата на химически пестициди – набира популярност в Полша, но производителите казват, че промяната трябва да се случи чрез „еволюция, а не чрез революция“.

В Полша, третият по големина производител на ябълки в света, отглеждането на плодове е един от най-влиятелните отрасли на селското стопанство – и секторът е прегърнал IPM, според Мирослав Малишевски, ръководител на Асоциацията на полските овощари (ZSRP).

„Може да се каже, че в полския сектор на производството на плодове IPM е задължителен. Овощарите го прилагат от векове. За тях не е нищо ново, ние отговаряме на съответните критерии и изисквания. Така че не се страхуваме от IPM“, каза Малишевски пред EURACTIV.pl.

В Полша има специални сертификати за фермери, които прилагат интегрирана борба с вредителите в своите култури, за които стопанствата могат да получат допълнителна подкрепа.

Но като оставим това настрана, не е имало „специална реклама на IPM сред полските фермери и производители на плодове“, обясни той.

Междувременно изтеглянето от пазара на по-опасни химикали за растителна защита спомогна за насърчаване на възприемането на практиките на IPM.

„Овощарите вече са свикнали с факта, че има по-малко такива пестициди на пазара, оттук и нарастващият интерес към естествените и биологични продукти за растителна защита“, обясни Малишевски.

Биологичните продукти за растителна защита използват естествени вещества или организми, които възпират или привличат вредители, а не химикали.

Те включват феромонови капани, варовици, формулировки, съдържащи гъбички и бактерии или дори колонии от насекоми, които се хранят с вредители.

„Надяваме се, че популяризирането на естествените методи за растителна защита напредва. Вярваме, че [IPM] не се отнася само до ограничения и регулации, но и до решения на потребителите“, каза Малишевски.

Той обаче подчерта, че това трябва да се случи „чрез еволюция, а не чрез революция“, като се има предвид настоящата липса на налични биологични препарати, които биха могли да заменят пестицидите.

„За нас това е факторът, който е най-несигурен. За другите фактори не се страхуваме“, каза той.

За да подпомогне усвояването на IPM, Дариуш Маминский от полското министерство на земеделието каза пред EURACTIV.pl, че страната е предприела съгласуван натиск за разпространение на информация.

Министерството предлага безплатно актуални методики за интегрирана растителна защита на отделни култури, както и сигнални ръководства, програми за растителна защита и сигнални индикации за вредители чрез уебсайта „Agrophage Signaling Platform“.

Междувременно служителят на министерството обясни, че IPM е в основата на втория национален план за действие на Полша за намаляване на рисковете от употребата на продукти за растителна защита, който се изпълнява от 2018-2022 г.

„Ключовата цел за Полша във връзка с прилагането на националния план за действие беше разпространението на общите принципи на интегрираното управление на вредителите и превенцията на рисковете, свързани с използването на продукти за растителна защита“, обясни Маминский.

Резултатите от мониторинга на изпълнението на целите на националния план за действие, включително резултатите от оценката на риска от употребата на продукти за растителна защита, ще бъдат публикувани ежегодно.

Междувременно в министерството се работи по изготвянето на трети план за периода 2023-2027 г., като се има предвид опита от изпълнението на предишните планове, добави Маминский.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X