ЕК предложи още година без мита за внос на продукция от Украйна

Европейската комисията (ЕК) предложи да се спре за още една година прилагането на вносните мита, квотите и мерките за търговска защита по отношение на украинския износ за Европейския съюз — преференциален режим, известен като автономни търговски мерки (АТМ). Това действие е продължение на непоколебимата подкрепа на ЕС за икономиката на Украйна и спомага за облекчаване на трудната ситуация, пред която са изправени украинските производители и износители поради непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия.

Основната цел на търговските мерки е да бъде подкрепена Украйна, но мерките отчитат и опасенията на промишлеността на ЕС. За тази цел и като се има предвид значителното увеличение през 2022 г. на вноса в ЕС на някои селскостопански продукти от Украйна, подновените търговски мерки съдържат ускорен защитен механизъм за пазара на Съюза, в случай че възникне необходимост.

Предложението ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз с цел да се осигури плавен преход от настоящия към новия режим на автономни търговски мерки.

Мерките бяха приети през юни 2022 г и имаха давност 1 година, като се отнасяха за 6 групи продукти, сред които зърнени култури, говеждо и телешко месо, мляко и млечни продукти, свинско месо, яйца и месо от домашни птици.

Според анализ на ЕК прилаганите търговски мерки оказаха положително въздействие върху търговията на Украйна с ЕС. Благодарение на тях, както и на коридорите на солидарността, търговските потоци от Украйна към ЕС останаха забележително стабилни през 2022 г. въпреки причинените от войната сътресения и на фона на общата тенденция на рязко намаляване на търговията на Украйна като цяло.

Едностранни и временни по характер, търговските мерки значително разширяват обхвата на либерализацията на митата в рамките на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна чрез спиране на прилагането на всички оставащи мита и квоти, както и на митата по антидъмпингови и защитни мерки по отношение на украинския внос в момент на крайна необходимост за Украйна, се казва още в съобщението от ЕК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X