Защо е важно рН на почвата?

pH на почвата е важен фактор, който влияе върху растежа и здравето на растенията. pH на почвата е мярка за киселинността или алкалността на почвата и се измерва по скала от 0 до 14. Идеалният диапазон на pH за повечето растения е между 6,0 и 7,0, което се счита за леко кисело. Растенията, които предпочитат по-кисела почва, изискват по-ниско pH, докато тези, които предпочитат алкална почва, се нуждаят от по-високо pH.

pH на почвата влияе върху наличието на основни хранителни вещества за растенията. Повечето хранителни вещества за растенията са налични в почвата при стойности на pH между 6,0 и 7,5. При по-високи или по-ниски стойности на pH някои хранителни вещества стават по-малко достъпни за растенията. Например, при ниски стойности на pH алуминият и манганът могат да станат токсични за растенията, докато при високи стойности на pH желязото, фосфорът и цинкът могат да станат по-малко достъпни.

pH на почвата влияе върху активността на микроорганизмите в почвата, което може да повлияе на плодородието на почвата, кръговрата на хранителните вещества и потискането на болестите. Различните микроорганизми растат най-добре в различни диапазони на рН, а някои микроорганизми са по-добри в цикъла на хранителните вещества или спирането на болестта при определени нива на рН.

pH на почвата влияе директно върху растежа и здравето на растенията. Някои растения предпочитат кисела почва, докато други предпочитат алкална почва. Например боровинките, азалиите и рододендроните предпочитат кисела почва, докато цвеклото, броколите и спанакът предпочитат алкална почва. Ако pH на почвата не е подходящо за растението, растението може да има забавен растеж, пожълтяващи листа и други симптоми на дефицит на хранителни вещества.

pH на почвата влияе върху структурата и стабилността на почвата. При ниски стойности на pH почвените частици могат да се дестабилизират, което води до ерозия на почвата и намален капацитет за задържане на вода. При високи стойности на рН почвата може да стане уплътнена и твърда, което може да намали растежа на корените и да ограничи проникването на вода.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X