Голяма част от жителите на селата и малките градове през зимата се отопляват на дърва. Това означава, че получават и дървесна пепел, която най-често изхвърлят.
Пепелта е ценна
В дървесната пепел се съдържат ценни хранителни елементи за растенията, които са в достъпна форма. Най-важни от тях са:
. Калий – той прави растенията здрави, устойчиви на суша и студ, а плодовете сладки и дружно зреещи.
. Фосфор – един от важните елементи за изграждане на мощна коренова система и залагане на повече плодни пъпки, а от там и получаване на високи добиви.
. Пепелта съдържа и около 30 микроелемента – магнезий, сяра, желязо, натрий, бор, манган и др. Всеки от тях има важно значение за растенията, а в пепелта те са в усвоима за тях форма.
. Пепелта не съдържа елемента хлор, който не се понася от ягодите, малините, лозите, френското грозде.