Еврокомисар Войчеховски на мушката на фермери и политици заради „коридорите на солидарност“

Опозицията поиска оставката му като еврокомисар по земеделието

„На комисар Войчеховски не му е лесно. В Полша фермерите крещят, че не прави достатъчно за тях. Германският министър на земеделието – че прави твърде много за тях. И все пак ЕС е наш, общ и ние работим заедно за бъдещето на Полша включително Германия“ – това коментира в една от социалните мрежи Агнйешка Малишевска, инициатор на създаването на Полската млечна камара и вицепрезидент на COGECA.

През последната седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски отнася остри критики за своите действия в създалата се ситуация с проблемния внос на агростоки от Украйна. Той често дава интервюта за националните медии в своята страна, като преобладаващата тема са средствата, които ще бъдат разпределени за фермерите като компенсация заради прекомерния внос от Украйна. В един от своите постове в социалната мрежа висшият служител на Европейската комисия посочва, че от началото на войната досега фермерите в Полша са получили близо 5 млрд. полски злоти от ЕС и от държавния бюджет, и предстои да получат още 122,6 млн. евро.

В една от социалните мрежи комисар Войчеховски написа:

„От март 2022 г. до днес Полша е получила, съгласно временното изключение за държавна помощ или от кризисния резерв за фермерите 836 млн. евро (помощ за торове) + 126 млн. евро (1-ва помощ за зърно) + 435 млн. евро (2-ра помощ за зърно) + 44 млн. евро ( 1-ви кризисен резерв) + 60 млн. евро (2-ри кризисен резерв) + 120 млн. евро (3-ти кризисен резерв)“

По-късно, след запитване на няколко западноевропейски държави относно основанията да бъдат похарчени средства от кризисния резерв на Общата селскостопанска политика, той добави:

„Бих искал да ви информирам, че одобрението за „помощта за зърно“, първата в размер на 126 млн. евро и втората 435 млн. евро са предоставени от Европейската комисия и тяхното плащане за фермерите по никакъв начин не е застрашено“

Критики и от евродепутатите

Само няколко месеца остават до парламентарните избори в Полша, които ще се проведат през есента на 2023 г. В тази връзка германският министър на земеделието Джем Йоздемир повдигна въпроса, дали комисар Войчеховски все още е отдаден на своите задължения свързани с ОСП, или е повече фокусиран върху предизборната кампания в Полша. Йоздемир коментира: „Как да го кажа дипломатично? Очаквам един комисар първо да бъде еврокомисар и едва след това по значимост да бъде собствената му страна.“

Отсъствието на еврокомисар Войчеховски по време на важен дебат в Европейския парламент относно влиянието на Зелената сделка върху земеделието в ЕС не се понрави и на евродепутатите. „Чудя се къде се крие комисарят по земеделието тази сутрин“, каза депутатът от Християндемократическия съюз Норберт Линс, цитиран от германската медия agrarheute.com. По неговите думи, въпрос на уважение е, комисарят да присъства на дебата в парламентарната зала. В следобедните часове полският комисар се появи, за да говори относно вноса на зърно от Украйна в ЕС.

Въпреки това отсъствието му от общия дебат относно централните елементи на стратегията „От фермата до трапезата“, предложените от Европейската комисия регламенти относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита (SUR) и Закона за възстановяване на природата (NRL), привлече негативно внимание. Депутатът от партията Христянсоциален съюз (ХСС) и лидер на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер обвини Войчеховски в неприемливо поведение.

Опозицията в Полша иска оставката на комисаря

Критиците отдавна обвиняват еврокомисаря по земеделие, че се интересува повече от полската предизборна кампания, отколкото от селскостопанската политика на ЕС. „Няма го никъде, той винаги отсъства. Той трябва да подаде оставка, честно казано, защото нямаме комисар по земеделието“, каза Анджей Халицки от полската опозиционна партия „Гражданска платформа“. Един министър на земеделието в Полша вече загуби поста си заради недоволството на фермерите.

Партията на Войчеховски „Право и справедливост“ (PiS) иска отново да спечели парламентарните избори в Полша през есента. Но полските фермери, които са важна група гласоподаватели на PiS, са разочаровани от политиката на правителството. Те са бесни, че цените на зърното падат заради безмитен внос от Украйна. В началото на април министърът на земеделието на PiS Хендрик Ковалчик подаде оставка под натиска на фермерите, признавайки, че се чувства неспособен да спре вноса.

Интересите на ЕС и Полша раздвояват самия Войчеховски

През последните месеци Войчеховски се намеси няколко пъти в предизборната кампания в Полша. През декември 2022 г. на партийно събитие той се обяви за ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Така той влезе в пълно противоречие с тогавашната позиция на Европейската комисия за икономическа подкрепа на Украйна чрез митнически мораториум. Вследствие на неговото поведение се наложи говорителка на Европейската комисия да подчертае, че Комисията е решена да продължи да подкрепя Украйна чрез мерки за либерализация на търговията. Междувременно обаче Комисията промени курса и забрани вноса в Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия на царевица, пшеница, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

Зърното от Украйна трябва да преминава през „коридорите на солидарност“ до онези, които наистина се нуждаят от него, като Световната програма по прехраната към ООН, вместо да наводнява източноевропейските пазари, категорични са евродепутатите. Но това донесе нова критика на Войчеховски. Говорителят на групата на ЕНП за селскостопанската политика, Херберт Дорфман, попита комисаря по земеделие какво би направил, ако Франция или Германия – подобно на Полша и други източноевропейски държави-членки преди тях – също наложат национални забрани за внос на селскостопански внос от Украйна.

Дали тогава комисарят просто няма да поиска да бъдат легализирани тези ограничения, които противоречат на правилата за общия пазар на ЕС? Дорфман призова Комисията най-накрая да предложи мерки, така че „коридорите на солидарност“ наистина да станат коридори, а не просто да означават отваряне на границата.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X