Демонстрацията по ръчно месене на майсторката на млечния продукт – Мина Варджиева бе една от атракциите
Кашкавал с боровинки, билки и манатарки бяха сред най-търсените от клиентите на Националния събор на овцевъдите, провел се от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Вкусът им е нетрадиционен, но приятен за любителите на млечния продукт, казва Цветелин Маринов от с. Алтимир, Врачанско, който предлагаше краве кашкавал с боровинки, червен пипер и шарена сол. Той се занимава с животновъдство от 20 години. Отглежда 30 крави. Но от преди 6-7 години е затворил цикъла на производство и произвежда млечни продукти в своята мини мандра. Казва, че основната причина за това решение на фамилията му е била ниската изкупна цена на млякото.
„Засега сме добре, нямаме оплаквания и фуражите са добре спрямо цените на царевицата. Работим с фуражи, купуваме готова смеска. Малко са пасищата и всеки гледа да вземе повече. Брат ми предложи да правим кашкавал с боровинки и ние продължихме да го правим”, усмихва се и разказва земеделският производител. Допълва, че няма кой да го наследи, децата му се ориентират в града. „Като гледам и как приключват колеги със съществуването на фермите, и този внос на сухи млека, надали ще останат местни производители“, заключава фермерът с дългогодишен опит.
Овче кашкавал също с боровинки, с манатарки и билки предлагаше Виолета Крушкова от с. Бресник, Пловдивско. Фамилията й е една от първите у нас регистрирана по Наредба № 26 за директните продажби. Брат й е известният фермер Георги Вършилов. Семейството разполага с над 1000 овце. Четвърто поколение отглежда животните. Началото се поставя в далечната 1969 година.
„Брат ми, баща ми, племенникът ми Димитър и с още наемна помощ се грижат за животните. Това е 24-часова грижа. От 2016 година си направихме малка мандра. Кашкавалът е ръчно правен. Много любов и качествено мляко, това е тайната на добрия кашкавал. Млякото директно се преработва. Вкусът на кашкавала е различен спрямо пашата и различните сезони. Лятото качваме животните на височина 1 600 метра, пасат свежа трева и билки. Тогава вкусът на млякото е различен“, казва Виолета. Тя предлагаше и овче сирене – брънза, овче кисело мляко и кашкавал на конци. Смята, че да се затвори цикълът на производство и близкият контакт с клиентите, е най-доброто за бизнеса им. Фермерите се представят за пореден 11-и път в Националния събор на овцевъдите у нас.
Атракция на събора отново бе Мина Варджиева. Тя се занимава със занаятчийско млекарство. На 6 май тази година се навършва една година, откакто майсторката на кашкавала започна обучение по своя лична технология, възстановена от преди повече от 100 години. Съчетава модерното, домашното и промишленото производство на млечния продукт. Започнала собствен бизнес през 2005 година със 70 кози, към днешна дата тя само преподава. Над 100 души са преминали вече през школата й.
„Мандраджийството е занаят, с който не можеш да останеш гладен и жаден. С изискваните протоколи и ниските изкупни цени на млякото, затварянето на цикъла на производство става належащо. Обучението ми е индивидуално и практическо. Интересът към домашните продукти е голям.
Дори и за себе си хората трябва да имат нужните знания и умения и да правят качествени млечни продукти“, обяснява майсторката на кашкавала.
Тя е присъства почти всяка година на събора. Дълги години базата й се помещава в Стара Загора, но казва, че ще я мести в Северозападна България, защото поддръжката е тежка. Идеята й е освен обученията по направа на качествен кашкавал по стара технология и то ръчно месен, да развива и дегустационен туризъм.
Мина казва, че качеството на продукцията зависи от качеството на суровото овче мляко. След това са закваските, чисти култури – микроорганизмите, сиренарската мая, солта и знанията, и уменията на този, който прави кашкавала. Тя е омесила тонове от млечния продукт.
„Правила съм по 7 тона на ден кашкавал, когато имаше и хора да го правят. Промишлено тези операции като нарязване, осоляване, изпаряване и месене се правят от агрегат, а аз го правя ръчно“, обяснява още за технологията майсторката на кашкавала Мина Варджиева.
Креми Попова
Снимки: Никола Бошнаков и
Национален събор на овцевъдите в България